≫ 

Željka preko Fejsbuka upozorila: Nasilnik je nasilnik jer je nasilan, a ne jer je muškarac!

Kakve probleme može izazvati termin “muško nasilje”?

  • 3

Željka Kurjački Stanić, psiholog i psihoterapeut, na svojoj Fejsbuk stranici je objavila status u kom je ukazala opasne posledice fraze “muško nasilje, pa smo rešili da je kontaktiramo i na ovu temu porazgovaramo.

- Ako ste roditelj, ne dozvolite da vaš dečak odrasta prihvatajući da bude obeležen kao nasilnik samim tim što je muškarac. I ne, fraza "muško nasilje" nije prihvatljiva, odvratna je. Boli me kao majku jednog dečaka, i kao suprugu jednog osećajnog i divnog čoveka, i ćerku jednog fantastičnog oca. Nasilnik je nasilnik jer je nasilan, a ne jer je muškarac. Nijedan dečak ne sme da odraste sa utiskom da pripada rodu koji je okrvavio ruke, a to se želi postići takvom terminologijom – napisala je Kurjački Stanić.

Željka se dosad najviše susretala i radila na temama samopouzdanja, doživljaja sopstvenog tela, psihološke otpornosti i psihologije traume i oporavka. Zamolili smo je da nam podrobnije objasni ono na šta je svojim statusom htela da ukaže. Na koji način stav da nasilje fraza “muško nasilje” može uticati na psihološki razvoj muškog deteta?

- Na početku mi je važno da istaknem da termin “muško nasilje” ne koristim i ne volim ni da ga čujem. Takva terminologija je apsolutno štetna i pogrešna. Zašto nije dovoljno reći “nasilje” ili “nasilnik”? Iako je većina počinilaca fizičkog nasilja (i prema ženama i prema muškarcima) muškog pola, to nipošto ne opravdava upotrebu tog termina. Razumem da se time želi istaći da su žene koje su pretučene pretučene jer su žene, u smislu da su fizički slabije, i da je mnogo muškaraca, nažalost, vaspitavano sa psihološkom dozvolom da udari (muškarca ili ženu) kad mu “prekipi”. Ali reći “muško nasilje” kao da je to nužna odlika muškog roda, kao da je muški rod takav da se sistematski obrušava na žene, nije mi prihvatljivo.

- Nije mi prihvatljivo da moj sin odrasta sa osećajem da ne može da bude ponosan ili makar da ne sme da kaže da je ponosan na činjenicu da je muško, kao što će moja ćerka moći da bude ponosna na to što je žensko. Da treba da oseća nelagodu kada kaže da voli što je muškarac, kao što ja osećam nelagodu svaki put kad kažem nešto u odbranu muškaraca. Ta nelagoda dolazi od toga što, kada ukažeš na bilo kakvu nepravdu prema muškarcima ili kažeš bilo šta pohvalno u vezi sa njima, odmah se na tebe ostrve pojedinci i pojedinke koji žele da ti na savest stave primere zlostavljanih i ubijenih žena koje su ubili muškarci – objašnjava Kurjački Stanić za Telegraf.

Zatvor, nasilje nad muškarcima,, muško silovanje Foto: Profimedia/Alamy

Šta treba da radimo kako bismo suzbili ovakav problem? Kako da ga iskorenimo?

- Ako govorimo o neposrednom vidu borbe, onda je to sigurno primenjivanjem zakona. Nasilnik se plaši kazne. Određene promene u zakonu su povremeno potrebne (kao što je bilo neophodno prepoznavanje silovanja u braku), ali ako zakon kaže da niko nikoga ne sme da tuče, bio taj muško ili žensko, rešenje je naterati one koji su nadležni da taj zakon primenjuju. Mislim da nije toliko problem u nepreciznoj terminologiji zakona, već u tome što se ni takav kakav je ne sprovodi – navodi Kurjački Stanić.

VIDEO: Žena pretukla muža i isterala ga iz kuće, oboje se međusobno optužuju za nasilje u porodici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA