≫ 

10 simptoma retke vrste autizma: Ako ih primetite kod svog deteta, odmah se obratite lekaru

Majke dece obolele od Aspergerovog sindroma podelile simptome

  • 5
dete foto: pixabay.com

Mame čijim mališanima je dijagnostikovan oblik autizma poznat pod nazivom Aspergerov sindrom, podelile su neke od najčešćih simptoma ovog razvojnog poremećaja, piše "Yumama".

Aspergerov sindrom (AS ili AD) jedan je od nekoliko poremećaja iz autističkog spektra koji karakterišu poteškoće u društvenoj interakciji, problem sa govorom, ponavljani obrasci, rutina...

S obzirom da svako dete pokazuje drugačiji skup simptoma, ne postoji precizna lista ponašanja kojom bi se mogla uspostaviti dijagnoza, zato vam donosimo simptome koji su primećeni kod većine dece sa Aspergerovim sindromom, a koje su roditelji podelili.

Usredsređenost na jednu aktivnost

Mnoga deca sa Aspergerovim sindromom preokupirana su i fokusirana na nešto satima. Kako objašnjava mama i članica onlajn organizacije Circle Of Moms, Karen R. ovo je najčešći znak. "Moj sin je uglavnom fokusiran na jedan objekat (automobilčić, igračke, knjige) sa kojim je u stanju da se igra i po nekoliko sati."

Profesorski govori

"Deca sa Aspergerovim sindromom zvuče kao mali profesori", kaže Šeila D, jedna od članica Circle of Moms. "Ova deca imaju napredne verbalne sposobnosti, ali mogu da budu fokusirana isključivo na jednu temu o kojoj žele da razgovaraju. Govore više formalno nego što je to uobičajeno za njihov uzrast ili radije pričaju sa odraslima."

Problem sa socijalnim veštinama

Socijalni problemi su drugi ključni znak Aspergerovog sindroma. Čitanje govora tela može biti teško za njih, kao i promena razgovora. "Grupni rad u školi takođe predstavlja problem ovoj deci, jer teško prihvataju drugačije mišljenje i stav. Moj sin je društvena osoba, ali nije uključen u dvosmernu komunikaciju, već samo on govori", kaže mama Eliana F.

Potreba za rutinom

Kao i mnogoj drugoj deci koja imaju Aspergerov sindrom, tako je i Vendinoj unuki potrebna rutina. "Sve osim toga za moju unuku bi bilo zbunjujuće. Tuširanje je u pola devet uveče, spavanje u pola 10, doručak u pola devet ujutru, ručak u 12, večera u šest. Ako želim da odemo u kupovinu, počnem da joj o tome govorim nekoliko dana ranije, kako je ne bih uznemirila i poremetila rutinu."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoGa

    25. septembar 2019 | 13:07

    Kakve gluposti, pa onda sva deca imaju autuzam, a nisam ni znao da sam i ja imao autizam kad sam bio mali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA