≫ 

Da li znate koliko grešite ako detetu kupujete patike umesto cipela

Pri odabiru cipela i patika, roditelji se obično vode visinom cene kao pokazateljem kvaliteta, ali u praksa je pokazala da jedno ne podrazumeva i drugo

  • 12

Odabir kvalitetne obuće je od izuzetnog značaja za pravilan razvoj vašeg deteta. Cipelice treba da obezbede  stabilnost nozi i omoguće da stopalo diše. A pravilan razvoj stopala i pravilan hod su izuzetno važni za zdrav razvoj kičmenog stuba i pravilno držanje tela.

Dečje stopalo je veoma osetljivo, kosti i zglobovi još uvek mekani, pa tako mišići i tetive su nedovoljno jaki da izdrže opterećenje od težine tela. Sve do sedme ili osme godine hrskavica i kosti u stopalu deteta su još uvek mekani i skloni povredama. Zato cipele moraju da preuzmu ulogu stabilizatora i spreče deformaciju stopala.

Pri odabiru cipela i patika, roditelji se obično vode visinom cene kao pokazateljem kvaliteta, ali u praksa je pokazala da jedno ne podrazumeva i drugo.

patike Foto: Pixabay

Patike atraktivnog izgleda poznatih brendova i veoma visokih cena, ne moraju da pruže dečjem stopalu ono što mu je najpotrebnije, a to je stabilnost.

Takođe, ono u čemu većina roditellja greši jeste što mališanima kupuje patike "pre vremena". Decenijama unazad je trend da deca nose patike svakodnevno, ne samo u sportskim prilikama. Ono što većina roditelja ne zna jeste da ova vrsta obuće nije pogodna za decu mlađu od tri godine. Patike su previše mekane i uglavnom pravljene po uzoru na modele za odrasle. To znači da su kalupi predviđeni za već potpuno formirano stopalo što još uvek nije slučaj kod male dece.

Šta još treba roditelji da imaju na umu kad je reč o ovoj obući

Budući da se radi o obući dizajniranoj za sport, tako je đon patika prilagođen određenim sportskim aktivnostima (trčanje, skakanje, šutiranje lopte) kao i podlogama gde se ove aktivnosti sprovode (trava, neravni tereni). Kako patike ne daju odgovarajuću potporu, a vrlo često ih deca čak i ne vezuju, stopalo se trajno deformiše čak i kod onih koji nisu imali predispozicije za pojavu deformiteta. I tu cena ne igra značajnu ulogu. Čak i kad se radi o modelima koji su skupi i napravljeni od kvalitetnih materijala, ukoliko se nose neprestano, mogu da naruše zdrav razvoj deteta. Preporuka je da ukoliko dete dosta vremena provodi u ovoj obući, da ima i "zamenski" par. Kad se patike nose naizmenično, ostavlja se mogućnost da se onaj prvi nošeni par osuši od znoja i provetri.

obuca decja, patike, cipele, dete decak noge  trci Foto-ilustarcija: pixabay.com

"Nasleđivanje" obuće od starijeg brata ili sestre

Iz ekonomskih razloga, roditelji često prosleđuju nošenu obuću. Bilo da isti par ostane u porodici, pa ga naslede druga deca istih roditelja, ili se daju bliskim prijateljima, ova praksa se ne preporučuje. Patike koje su najčešće napravljene od mekših materijala proprimaju oblik stopala onoga koji ih nosi i kada ga obuje drugo dete, njegovo stopalo već ulazi u kalup koji ne mora da odgovara njegovom, pa tako opet dolazi do rizika od deformiteta. Ukoliko je reč o malo nošenoj obući, preporuka je svakako promeniti uložak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Vasa

    27. septembar 2019 | 18:01

    Probajte da kupite detetu cipele pa da vidite kako će biti ismejan u društvu. Moj unuk obožava košulje i cipele ali ne sme da ih nosi u školi jer bi bio bela vrana pošto je 'normalno' da se nose patike i majice, a košulje i cipele nose 'šminkeri'.

  • Bole

    27. septembar 2019 | 23:23

    U moje vreme patike su se nosile samo na casoveima fiskulture I za igru na ulici, a cipele u svakoj drugoj prilici. Sve se danas izopacilo. Nedavno su mi najavili posetu prijatelji. Spremili smo lepu veceru, vino, cist stoljnjak, cvece....kad oni dodose u patiketinama kao da idu na rekreaciju. Sve nam se okrenulo. To je bilo totalno nepostovanje domacina.

  • Ena

    27. septembar 2019 | 20:15

    U sadasnjem vremenu se gleda sta ko nosi i to se prati moda a niko neprati sta je bolje i kvalitetnije.Kad se kicma deformise vecina kaze od teskih knjiga a ne od nekvalitetne obuce u detinjstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA