• 14

Naučnici tvrde da vas jedna baka više voli, a sve objašnjavaju genetikom

Da li verujete u ovu teoriju?

  • 14

Ako ste imali tu sreću da rastete uz bake i deke onda znate kakvu radost su uneli u vaše detinjstvo.

To se sigurno odnosi na obe bake, ali nedavno istraživanje tvrdi da od jedne bake unuci dobijaju malo više emocija.

U pitanju je baka po majci, odnosno majčina majka, a sve objašnjavaju genetikom.

Bake i deke sa unucima dele 25 odsto DNK sa svojim unucima. Unuci jednako nasleđuju gene i od očevih i od majčinih roditelja, a naučnici tvrde da bake s majčine strane imaju veći uticaj na potomstvo.

Naučnici kažu da uvek postoji posebna veza između unuka i baki s majčine strane, a to se objašnjava vezom X- hromozoma.

Briga o starima, starost, starica, baka, senior, seniorka, dom

Foto: Shutterstock

Naime, baka po majci prenosi na decu 25 odsto X hromozoma na unuke i ženskog i muškog pola, dok baka po ocu prenosi jedan X hromozom na ženske unuke, a na muške prenos hromozoma ne postoji.

Druga teorija se poziva na takozvanu "očinsku neizvesnost" koja može da ima veliki uticaj na brigu o unucima od strane bake i deke po ocu jer oni nisu uvek sigurni da odgajaju sopstvenu decu jer je ne rađaju sami.

Ako gledate na dalje staze sve ovo može da ima uticaj na to da se umanji briga o unucima od strane rođaka s očeve strane.

S druge strane majka je uvek sigurna da je rodila svoje dete što znači da je veza po njenoj strani automatska i jača.

Teorija koju je razvio čileanski romanopisac, esejista i dramski pisac Alehandro Jodorowski, sugeriše da smo od svih baki i deki najjače povezani sa bakama po majci.

Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu da "preskoče" jednu generaciju i direktno da se prenesu na unuke, što može da se dokaže činjenicom da neki ljudi više liče na svoje bake i deke nego na njihove majke i očeve.

S kojom bakom vi imate posebnu vezu?

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • ljubica

    U mom slučaju mene i brata odgajila je tatina majka, mamina je tu bila stazista, zena razvedena, bez obaveza, ne baš lepe naravi, samo da je njeno najlepše, najbolje, radi sve kako ona hoće, kada smo odrasli počela je i sa nama da se svadja, brat se skloni, ali ja joj odgovorim a ona je sto puta znala da mi kaze "jel smeš tako drugoj babi da kazeš"? Danas kada smo punoletni ona i dalje tera po svom, a tatina mama je i dalje najbaka koja postoji...nema toga šta ona za nas neće da uradi, naravno zna da bude stroga, ali pravična...Kad ja budem imala decu trudiću se da budem na moju baku, a inače puno na nju ličim, pa mozda i to smeta drugoj baki...

  • Dixi

    Imam sina i oceva majka ga nije videla preko 3 god i ne pomislja da ga vidja da nije moje majke dete nebi ni znalo sta znaci rec baka!A ni otac mu nije nista bolji nazalost.Svako cudo oda ovom nasom zemljom srbijom.

  • banaćanka

    Moja baka, moja bakica, moja bajka, to je moga oca majka!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima