≫ 

Otvorena prva banka sperme u kojoj donori mogu biti i nosioci virusa HIV-a: "Želimo da pomognemo"

Svrha pokretanja ovakve klinike je da se smanji stigma kod ljudi žive sa HIV virusom i omogući im stvaranje novog života.

  • 1
hiv donori sperme foto: pixabay.com

Prva banka sperme u kojoj su donori muškarci nosioci HIV virusa nalazi se na Novom Zelandu i zove se Sperm Positive.

Banka sperme otvorena je pre nekoliko dana uoči 1. decembra, međunarodnog Dana borbe protiv side i već ima tri registrovana davaoca.

Radi se o muškarcima iz različitih delova Novog Zelanda koji žive sa HIV-om, ali su terapijom sveli ovaj virus na minimum tako da se on nikako ne može otkriti standardnim metodama testiranja, niti preneti na dete.

- Iako to ne znači da je HIV izlečen, on se ne može preneti ni seksom bez kondoma niti rođenjem. - piše "Gardijan".

Jedan od donatora sperme je i Damjan Rul-Nil koji živi sa HIV-om od 1999. godine, a lečenje je započeo pre 18 godina.

- Imam mnogo prijatelja sa HIV-om i imaju decu. Sposobnost da pomognem nekim ljudima u njihovoj želji da postanu roditelji je nešto što mi pruža veliko zadovoljstvo, ali isto tako želim da pokažem svetu da život ne prestaje nakon postavljene dijagnoze. - istakao je.

Banku sperme su podržale mnoge nevladine organizacije, a dr Mark Tomas sa Univerziteta u Oklandu ističe da su se stavovi javnosti prema ljudima koji žive sa virusom u poslednje tri decenije dosta promenili.

- Svet danas ima svest o ovom virusu, ali postoje i oni koji i dalje žive sa predrasudama. Osoba koja redovno ne unosi terapiju je rizična jer smanjuje efikasno lečenje virusa i povećava rizik od prenošenja. - objasnio je.

Kako su najavili, Sperm Positive banka neće funkcionisati kao klinika za lečenje neplodnosti. Ako postoji dogovor između dve strane, to će dovesti potencijalne roditelje u kontakt sa lokalnim klinikama gde mogu začeti bebu.

Video: Od ove igračke možda može da se zatrudni

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vreme

    27. novembar 2019 | 14:56

    Ovo normalno? Ili veci debilizam nisam video em sto su napravili vestacki tu bolest nista ne rade da se suzbije jos bi na sva vrata da sire i da se vodi ko"normalno" o bozee baci kamen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA