Mislite da gelovi za zube pomažu bebama, ali evo zašto mogu da budu opasni

Mnogi misle da ovako pomažu bebama kod nicanja zubića, ali...

  • 1

Roditelji koji se nadaju da će pomoći svojoj deci da se reše bola izbijanja zuba tako što će im zube namazati gelom, možda su ipak u zabludi, upozoravaju stomatolozi širom sveta.

Moguće je, kako kažu, da se radi o proizvodu koji sadrži "potencijalno štetne sastojke", upozoravaju istraživači.

Novo istraživanje na 14 gelova za probijanje zuba, uključujući Anbesol, Dentinox, Calgel, Bonjela Junior i Boots, otkrilo je da dva gela sadrže saharozu (šećer), šest sadrži alkohol, a šest anestetik koji se koristi za oštećenje tkiva zvanog lidokain.

Nigel Monaghan, vodeći istraživač iz Public Health Walesa (PHW), rekao je da ima malo dokaza da su ti proizvodi zapravo efikasni u smanjenju bolova kod zuba.

Britanska stomatološka asocijacija (BDA) ima isto mišljenje i poziva roditelje da budu svesni sastojaka u proizvodima za zube.

beba, zubi Foto: Pixabay.com

- Roditelji koji kupuju prašak za zube kako bi spasili decu od nevolje neće uvek shvatiti da svojoj deci nude šećere, alkohol ili lidokain, rekao je Mik Armstrong, predsedavajući BDA.

On je zatražio da potrošači vide promene u načinu licenciranja i prodaje takvih proizvoda, uz jasne smernice koje savetuju roditelje o rizicima.

- Ako vaše dete pati zbog nicanja zubića, onda je sve što vam je potrebno zubni prsten koji se hladi u frižideru, rekao je Armstrong.

Kako ste vi pomagali svojoj bebi kada su joj nicali zubići?

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    30. novembar 2019 | 14:21

    Nikad to nisam ni pokusala da stavim. Jer ne bih mogla ni sebi. Uvek glodalicu u frizider i nista vise. Iako su seoske babe bilw u fazonu belo vino nije mi ni to palo na pamet u taj maleni organizam da unosi alkohol. Nismo imali prejake bolove ni temeprature visoke takoda nisam davala ni paracetamol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA