Volim svoje prijatelje jer su odani, ali su dosadni i nemaju nikakve ambicije. Šta da radim?

Možda je vreme da potražite nove prijatelje. Prethodnim će možda laknuti

  • 3
Prijatelji

Foto-ilustracija: Pixabay

Ima 32 godine, dobar posao, divnu suprugu i dete. Često putuje. Nažalost, bliski prijatelji mu "nasmrt dosađuju".

- U poslednjih deset godina nisu se razvili ni na ličnom, ni na intelektualnom osnovu. Nemaju ambicije i ne inspirišu me. Sastanak sa njima doživljavam kao kućni posao i nisam saglasan sa mnogim njihovim mišljenjima - kaže Bojan M. iz Niša i dodaje:

- Često mislim da smo toliko različiti zbog klasnih uslova u kojima smo odrasli, ma koliko to loše zvučalo. Ponekad se osećam osramoćeno zbog njihovog nedostatka obrazovanja i neumeća s novcem. Više puta sam pokušao da ih zainteresujem za dalje obrazovanje, umetnost, čitanje, druge kulture, politiku i finansije, ali bez povoljnog rezultata.

Veoma sam isfrustriran. Sa druge strane, odani su i puni podrške. Čini mi se okrutnim da se više ne viđam s njima jer imamo malo toga zajedničkog - smatra Bojan.

Odgovor: A možda će im to biti u redu? Nemoguće je da nisu svesni kako se osećate. Mora da su videli vaše prevrtanje očima i podizanje obrva na njihovu neinformisanost. Neprestani osećaj da ste razočaranje je nezavidna pozicija. Situacija bi bila pojednostavljena kad bi obe strane shvatile da je ova veza poslužila svrsi. Bili su ljubazni, vi ste bili toleranti, ali sad je vreme da presečete tu žicu i da svako ode na svoju stranu.

Prijatelji

Foto-ilustracija: Pixabay

Prijatelji su izbor, i kad taj odnos postane težak nema razloga nastaviti mrcvarenje. Sposobnost da nastavite dalje kad treba je ono što prijateljstvo čini harmoničnijim od porodičnih veza. Imate svako pravo da potražite one koje su vam sličniji, ali smo pre zabrinuti ishodom koji će to imati po vas, nego po njih.

Postoji veliki razlog verovati da će se oni savršeno snaći bez vas. Vi izgledate kao neko ko je zadovoljan svojim životnim stilom, ambicijama i porodičnom situacijom. Ali, da napomenemo, mnogim novim osobama će biti teže da shvate vaše poimanje "više i niže klase".

U toku života "ne prerastemo" samo ljubavnike i supružnike. Prijatelji koje ste imali sa 20 godina, sa 40 mogu biti jedva prepoznatljivi, kao što zna svako ko je išao na mature godinama nakon završetka srednje škole. Dali ste nam malo detalja oko toga gde i kako ste se upoznali, da li ste ranije imali slične želje i ambicije koje su vas spajale itd.

U svakom slučaju, pustite ih da žive svoje živote. Oslobodite ih svoje osude i preusmerite se na one koji bolje odražavaju vaše vrednosti i težnje. Nikad se ne zna u kojoj "klasi" će ko "završiti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    8. decembar 2019 | 16:58

    Mialim da je problem u Vama i vasoj definiciji prijatelja.....ukoliko zelite da se druzite sa ljudima koji su slicni vama onda ih nadjite....Vasa svest o zivotu je na mnogo nizem nivou od vasih prijatelja...vi ste ostvaren covek ali duhvno ne izgradjen...gordost je kod vas prisitna i ne dozvoljava Vam da na stvari gledate drugacijim ocima....Vas zivot je vasa stvar ali vasi prijatelji su prwvo zlato...bogat covek je onaj koji je zadovoljan sitnicama

  • Brankica

    8. decembar 2019 | 17:06

    Slican se slicnom raduje. Privlacimo prijatelje koji su slicni nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA