• 3

Bake i deke koji brinu o unucima su manje usamljeni i imaju više prijatelja

Veliki broj starijih ljudi učestvovalo je u ovom istraživanju

  • 3

Bake i deke koje aktivno učestvuju u odgajanju unuka su manje usamljeni jer imaju osećaj da ispunjavaju svoj socijalni ciklus, kažu naučnici.

Nekoliko pitanja uključujući i ono "s koliko osoba ste trenutno bliski" postavljeno je u anketi koju je popunjavalo preko 4.000 baka i deka.

Oni koji su bili aktivno angažovani oko unučića su definitivno manje usamljeni i imaju više prijatelja s kojima su u kontaktu.

Istraživači kažu da briga o unučićima daje potrebno samopouzdanje starijim ljudima i pomaže im da se ponovo osete mladim.

Prosek godina ispitanika je bio 66, a trećina njih je rekla da učestvuje u odgajanju unučića.

Polovina od njih su bile žene - bake, koje su u 80 odsto slučajeva živele sa svojim životnim partnerima.

Baka i unuk, baba i unuk, zagrljaj, starenje, starost

Foto-ilustracija: Foter/sean dreilinger

Bake i deke koji ne vode računa o svojim unucima su odgovorili većim stepenom usamljenosti i socijalnom izolacijom, za razliku od baka i deka koji su uključeni u odgoj unuka koji su rekli da redovno kontaktiraju sa određenim brojem ljudi.

Istraživači su zaključili da nega dece za bake i deke ima pozitivan efekat kako za njihovo psihičko zdrvlje tako i za socijalne kontakte.

(Telegraf.rs/B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sonja

    Ja I moj muž ne čuvamo unuku, ona je u Americi, I uopšte nismo usamljeni. Čak šta više imamo manjak vremena. Anketa je potpuno netačna, a i ne piše ko ju je sproveo I kada.

  • Ena

    Ti koji su usamljeni negledaju nikog oni su dovoljni sami sebi i niko im i netreba.Oni su konzervativni i rodjeni.Nek im je sa srecom samovanje!

  • Au

    Malo sutra! Zato nemaju svoj zivot,nego zivr tudji.pa unuci kad odradtu,malo ko posveti starijim paznju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima