≫ 

U Leskovcu je rođen dečačić džin, teži od 5 kilograma: Zašto se sve češće rađaju krupne bebe?

Svi bebicu zovu "mali delija" i kažu - da je živ i zdrav još 100 godina!

  • 29
Anita Stanković Foto: Dnevnik juga

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac rodio se dečak težak 5.200 grama. Majci Aniti Stanković ovo je treći sin, a beba koju su svi od mila nazvali "mali delija" pobrao je simpatije zaposlenih u porodilištu.

Broj dece u Srbiji koja na rođenju imaju više od 3.500 grama značajno raste. Nismo mogli da se ne zapitamo šta sve utiče na rađanje sve krupnijih beba?

Pedijatar i hematolog Dragana Jevtić za Telegraf.rs iznela je razloge koji mogu da budu uzrok da se rodi beba koja je teža od neke prosečne težine.

- Sve zavisi od toga koliko je trajala trudnoća, da li je to posle one 40. gestacijske nedelje ili ne. Drugo, koje je dete po redu, obično su druga i treća deca krupnija. Može da bude i genetika i da li je neko u porodici imao sklonost ka rađanju tako krupne dece. To vam je jedne strana, ona manje bezazlena, genetska i nije preterano značajna za posle, mada su ta deca u principu kasnije malo tromija i s obrzirom da imaju veću telesnu težinu ne mogu sve što mogu žgoljavci - ističe pedijatar.

Anita Stanković Dečak teži od 5 kilograma, ljubi ga majka!; Foto: Dnevnik juga

- Oni nakon toga mogu da izgube na telesnoj masi više nego deca koja se rađaju sa prosečnom težinom - dodaje Dragana Jevtić i ističe na postoji i drugi razlog rađanja velikih beba.

- Imate slučajeve da se mama u trudnoći ponašala nesuvislo, da se prejedala i da je imala neuranoteženu ishranu. Postoje i neke blaže anemije koje mogu da uzrokuju da se rodi krupan plod. kada telo kvantitetom pokušava da nadoknadi kvalitet i treći razlog, na koji pedijatri prvo posumnjaju, je tranzitorni ili stalni dijabetes majke - navodi pedijatar - hematolog Dragana Jevtić.

Kako veća težina može da utiče na dalji razvoj deteta?

- Moguće je da će u narednom trimestru dobijati manje na kilaži od svojih vršnjaka koji su rođeni s prosečnom težinom, sve zavisi koji je uzrok u pitanju. Mogu da nastave da dobijaju po trendu, u prvom mesecu 1 kg, pa 750 g drugi trimestar itd. Ako to veliko dete nastavi da se goji po ubrzanom tempu onda ono teže prohodava jer je teško, tromije, nespretnije. Takvoj deci može da se desi da padnu bezazleno i da posle ne pokušavaju da hodaju duže vreme nego deca koja su vitkija, spretnija i agilnija - objašnjava pedijatar.

Kada pričamo o težini beba na porođaju ne postoje nikakvi standardi. I bebe sa težinama ispod 3 kg mogu da budu savršeno zdrava deca.

- Oko 3.500 grama se smatra nekom normalnom porođajnom težinom, ali to je stvarno u ovo vreme diskutabilna priča. Imate sitnih majki koje rađaju apsolutno zdravu decu sa 2.700 grama i to nije nenormalno. Kod nas je uvrežena normala da je prosečna porođajna težina bebe između 3.2 i 3.5 kg.

- Savet je da se i detetu i majci provere hormoni i ako smo sigurni da šećer nije mali ili previše visok možemo majci dati savete za ishranu, da uobročava dete i da se ishrana ne obavlja na svaki poziv bebe - zaključuje naša sagovornica.

Video: Jedni su šokirani zbog kilaže ovog dečaka, a drugi bi ga pojeli za doručak od slatkoće

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snooker

    24. januar 2020 | 14:28

    Ziv bio! ❣️

  • Tea

    24. januar 2020 | 14:01

    I moj sin je bio preko 5 kg; prosla sve testove u trudnoci jer se odmah videlo da je dete napredno, na kraju zakljucili - genetika... Ja sam natprosecno visoka, a muz mi je ogroman i bio je velik kad se rodio pa nam je takav i sin. I sad je sin dosta veci od dece svoje generacije; ali doktor je u krivu, nije uopste trom, bas naprotiv super je sportista!

  • Logika

    24. januar 2020 | 13:40

    Mmmm, mame treba da povedu računa, ništa nerade, niti se sginju često, sve su u stojećem stavu i brate mnogo paze, u odnosu na starije žene koje su kopale i žnjele do zadnjeg dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA