≫ 

Kakva je to majka koja novog partnera može da stavi ispred svoje dece, psiholog daje objašnjenje

- Roditeljski kapacitet kao i svaki drugi kapacitet nije ravnomerno raspoređen u populaciji

  • 15
Pakovanje stvari, majka, mama, dete Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko dana u Srbiji smo imali dva slučaja majki koje su svoje potrebe i ljubavne probleme stavile na prvo mesto, isperd svoje dece.

Jedna od njih je ostavila decu i otišla s novim novim partnerom, a druga je tri puta sebi pokušala da oduzme život zbog ljubavnih jada.

Od majke se očekuje da uvek bude oslonac svojoj deci, da ih štiti, podiže i priprema za život koji je pred njima. Ipak, neke majke nisu u stanju da stave potrebe svoje dece ispred svojih, a na ovu temu smo razgovarali sa psihologom Radmilom Vulić Bojović koja je za Telegraf.rs objasnila kako i zašto dolazi do ovakvih porodičnih situiacija:

- Ovakve stvari zavise od situacije, ali načelno gledano roditeljski kapacitet kao i svaki drugi kapacitet nije ravnomerno raspoređen u populaciji.Imamo situaciju da je materinstvo i majčinstvo prilično idealizovano i nije sagledano uvek na realan način.

- Sigurna sam da osoba koja je u stanju da tako nešto uradi pokazuje i druge ozbiljne nedostatke u načinu kako je roditelj, kako se ponaša vezano za dete itd. Vrlo verovatno da je u pitanju nedostatak neka patologija ličnosti, ali u svakom slučaju radi se o osobi koja nije u stanju da potrebe deteta stavi ispred svojih potreba, a to radi svaki odgovoran roditelj - objasnila je Radmila Vulić Bojović.

Kada jedna majka stavi svoje potrebe ispred detetovih i na taj način se i ponaša, da li oseća grižu savest ili je to nešto što će je sačekati tek kasnije u životu?

- To je jako teško reći. Te osobe ne pripadaju sve istoj kategoriji. Te majke ostavljaju decu ili stavljaju decu u drugi plan iz različitih razloga. Neke od njih, sigurna sam, osećaju grižu savesti ali imaju ideju da ne mogu drugačije.

- Sigurna sam da neke od njih imaju osećanja i da se bore sa tim, ali u sitaciji kada prave izbor, one prave drugačiji izbor od onoga koji bi napravila neka odgvorna osoba ili osoba koja je svesna potreba sopstvenog deteta - zaključila je psiholog Radmila Vulić Bojović.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    8. mart 2020 | 11:20

    Roditeljski kapacitet?? Sta je Sa zivotom u kome se neka osoba nalazi?? Sa okruzenjem u kome Zivi?? Nebitno Zar ne? Moja majka je svoj zivot podredila deci, meni, bratu I sestri. Sama kroz zivot, samo podizanje dece. Zasto?? Sada Sa 70 je Sama, Kao I vecinu zivota, I sta ima od toga?? Nista, bas nista. Deca odrastu, svako na svoju stranu, osoba(roditelj) na kraju ostane Sam. Koji od vas Koji osudjujete majke, je svoju mamu uzeo za ruku I odveo na veceru?? Ko je od vas uzeo mamu za ruku odveo je I kupio joj u prodavnici bilo sta?? Koliko vas Je majci uplatilo godisnji odmor?? Ko je uopste nzv. psiholog da sudi o bilo cijem zivotu?? Covek nije klise, covek Zivi razlicite zivote, u razlicitim situacijama, Sa razlicitim ljudima, kakav klise, kakva analiza... Ko je uopste dobio bilo kakvo pravo da sudi o bilo kome?? Deca su nesto posebno, Ali I coveciji zivot je nesto vredno I posebno. A I Deca imaju I oceve isto, Zar ne?? Ja Sam sin moje majke, Ali sada se kajem sto je svoj zivot podredila svojoj deci. Boli me svaki pogled na njenu samocu, na njenu zrtvu. Zato sjasite Malo.... Pozdrav svima

  • Ana

    8. mart 2020 | 09:23

    Sve je ovo tacno, ALI, gde su očevi ove dece??? Zasto se samo od zene očekuje da bude odgovorna majka i stavi dete ispred sebe? Zasto se od oca ne ocekuje isto? Jel njihov posao prestaje onda kad spermatozoid oplodi jajnu celiju? :)

  • Miloš

    8. mart 2020 | 08:25

    Znam 1000 primera gde sud dodeli decu majci uz pomoć socijalnog, a verujte da to i ne zaslužuju. Dosta žena je postalo sebično i samo na sebe misli. Danas skoro pa ni jedna neće da se žrtvuje za porodicu, neke shvate ali bude kasno. Pozdrav za sve kojima je porodica na prvom mestu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA