≫ 

Korona je promenila i način rada: Ova mama godinama radi od kuće, a deca ne utiču na njen posao

Epidemija korona virusa menja radne navike zaposlenih

  • 0
žena, kompjuter, radi od kuće Foto: Pixabay.com

Zbog izbijanja korona virusa milioni zaposlenih širom sveta počeli su da rade od kuće. Mnogi od njih u isto vreme moraju da paze na svoju decu, jer su vrtići i škole zatvoreni.

Ovakva situacija donela je dodatnu brigu roditeljima. Pored svakodnevnog stresa, sada brinu o deci, zarazi i mogućoj recesiji koja će zakomplikovati ekonomske prilike.

Otkaz nije opcija

Liz Lenz je književnica u kolumnistkinja lista "The Gazette". Proteklih šest godina radila je od kuće i istovremeno čuvala dvoje male dece. Rodila je ćerku 2011. godine, a potom i sina dve godine kasnije. Radila je kao frilenserka i urednica sve dok njena ćerka nije krenula u vrtić.

- Radila sam noću ili vikendom. Posao je deo mog identiteta, a morala sam i da prehranim dvoje male dece - objašnjava Lenz i dodaje da nije razmišljala o otkazu.

Novinarka je pored redovnih obaveza izdala dve knjige 2015. godine, kako bi porodici obezbedila dodatni izvor prihoda. Nije očekivala da će jednog dana raditi od kuće, a uloga majke donela je nove izazove.

- Ljudi žele da uspostave granicu između posla i porodičnog života. Kada ta dva segmenta počnu da se prepliću, čovek se može naći u neuobičajenoj situaciji - navodi Lenz.

Novinarka je jednom morala da obavi razgovor sa policijskim detektivom, jer je radila priču o ženi koja je ubila svog vozača Ubera. Deci je pustila da gledaju crtani film Herkules, kako bi zaokupila njihovu pažnju tokom intervjua sa inspektorom. Dok je preslušavala razgovor, shvatila je da se u pozadini čuje ton crtanog filma.

- Sve vreme sam mislila da se stvari odvijaju odlično. Osećala sam se postiđeno dok sam slušala intervju. Ima mnogo takvih trenutaka, naročito tokom rada od kuće - objašnjava Lenz.

Novinarka na Twitteru savetuje roditelje koji se sada prilagođavaju radu na daljinu u društvu svoje dece. Reč je o praktičnim iskustvima koja mogu pomoći da deca budu mirna tokom najvećeg dela radnog vremena. To podrazumeva davanje slobode za pravljenje nereda u određenom delu stana, odnosno kreiranje kutka za užinu, gde se sami mogu poslužiti kada su gladni, piše Biznis insajder.

Razvoj kreativnosti

Lenz savetuje roditeljima da ne brinu mnogo o tome što se deca igraju bez nadzora. Važno je provoditi vreme sa decom, ali im treba dati prostora da se samostalno razvijaju.

- Neki od najboljih trenutaka mog detinjstva desili su se dok sam ubijala dosadu - navodi Liz koja je bila jedno od osmoro dece u porodici.

Otac, dete, sin Shutterstock

Novinarka kaže da je njena majka ohrabrivala svu decu da se igraju zajedno i bez nadzora. Tako je razvijala maštu, što joj je kasnije pomoglo u karijeri. Roditeljima savetuje da ne budu toliko opterećeni decom, jer će uskoro na raspolaganju biti više sredstava za učešće u njihovom razvoju.

- Najbolje što možete učiniti tokom radnog vremena je da ih ostavite na miru. Naravno da je divno biti sa svojom decom, ali ne treba preterivati - navodi Liz i podseća zauzete roditelje da misle o sebi.

- Poduhvat je veoma zahtevan u pojedinim trenucima, pa je svakom roditelju koji radi od kuće potreban odmor. Prijatelji nekada pruže pomoć, a tu je i dadilja koju poznajemo godinama - objašnjava Liz i podseća roditelje da ne moraju provoditi čitave dane sa decom, naročito dok traje epidemija.

Deca su po prirodi vrlo kreativna, a nekada je za njihovu sreću dovoljna samo dozvola da se igraju i maštaju.

- Obaveze majki se nisu smanjile, zapravo postale su još veće. Nekada je dovoljno da se sklonite od njih. Deca su pametni, mali ljudi, samo je potrebno da to shvate - objašnjava Lenz.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA