Kako izgleda kada se socijalno distanciranje primeni i na porođaj?

Francuska novinarka uskoro će se poroditi i morala je da prihvati promene koje su uvedene zbog vanrednog stanja u ovoj zemlji

  • 0
trudnica, trudnoća Pixabay.com

Kako je u Francuskoj proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa, na snagu su stupile mnoge mere, od kojih se neke odnose i na bolnice, koje moraju da se pridržavaju izmenjenih pravila. Sa ovim pravilima suočila se i Saskja Vandorn, novinarka koja za CNN piše iz Pariza.

- Za četiri nedelje, u vreme kad se ceo svet bori sa najgorom globalnom zdravstvenom pretnjom s kojom smo se suočili u proteklom veku, doneću na svet svoje prvo dete. A zbog pandemije COVID-19 moraću da prođem kroz porođajni bol sa strancem pored sebe. Babica, a ne moj muž, biće jedina osoba koja će moći da me drži za ruku – piše ona.

U tekstu dodaje i da je morala da prihvati to kada joj je babica rekla da „bude spremna da se porodi sama“.

- Tokom pandemije je privilegija da brinete o okolnostima u kojima ćete na svet doneti novi život umesto da patite zbog smrti drage sobe. Kao novinar, ja sam navikla da planiram unapred. Kada je saopšteno da će 67 miliona stanovika Francuske da se izoluje, odmah sam onlajn poručila krevetac, kolica i potrepštine za novorođenče, jer ako Francuska bude radila što i Italija, farbike koje proizvode stvari koje nisu od suštinskog značaja biće zatvorene – piše Saskja.

Ona se u poslednjih nedelju dana prilagodila životu u izolaciji sa svojim suprugom i otkazala žurku pred dolazak bebe, a za prenatalne časove prijavila se onlajn. Saskja se pridržava mera koje je propisala francuska vlada, pa je nabavila dozvolu da se kreće u radijusu od jednog kilometra od kuće kako bi mogla da kupi namirnice i ostale stvari koje su joj potrebne.

- Kako se vreme porođaja približava, mehur ograničenja u kojem živim izgleda sve manji. Znala sam da moji roditelji neće moći da vide bebu, ali nisam očekivala da će mom suprugu biti zabranjen ulazak u bolnicu i u porođajnu salu. Ministarstvo zdravlja u Francuskoj još ne smatra da je neophodno da zabrani partnerima da budu uz svoje supruge na porođaju, ali neke bolnice su uvele ovo pravilo kako bi zaštitile pacijente i medicinsko osoblje – kaže Saskja.

Forumi bolnica širom zemlje pretrpani su pitanjima trudnih majki koje zanima ista stvar – da li će njihov partner moći da bude uz njih u trenutku porođaja. Neke od njih razmišljaju i o porođaju kod kuće kako bi bile sigurne da će partner biti pored njih.

- I mene zanima odgovor na isto pitanje, ali u ovim nepredvidljivim i nesigurnim vremenima brzih promena ono što je danas dozvoljeno sutra može biti zabranjeno. Niko ne zna šta nas čeka. Babica je videla da sam zabrinuta kad mi je saopštila da muž neće moći da prisustvuje porođaju, pa mi je, kako bi me utešila, rekla da mogu da budem na vezi s njim putem video-poziva. Prioritet mi je da rodim zdravu bebu i možda je dobro da ona prvo završi u rukama medicinskog radnika. Milioni su stavili živote u njihove ruke u nadi da će biti izlečeni – zaključuje Vandorn na kraju teksta.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA