≫ 

Ovo ime je najpopularnije u Srbiji i Hrvatskoj i u Crnoj Gori: Možete li da pogodite koje?

Najzastupljenije muško ime u čak tri države

  • 20
Beba Foto: Pixabay

Luka je najčešće muško ime koje daju roditelji u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nalazi se i među prvih prvih 10 po popularnosti u Sloveniji.

Danas su u trendu što kraća i neobičnija ženska imena. Ipak, za dečake roditelji u Srbiji prema ranijim podacima najčešće biraju imena srpskih kraljeva, vladara ili apostola, pa su među najpopularnijim muškim imenima Luka, Pavle, Petar, Jovan, Nikola, Stefan, Lazar.  

Takođe, među najpopularnijim imenima u našoj zemlji za devojčice su Sofija, Sara, Petra, Dunja, Milica i Lena.

Dragan i Milica su mena koja su se najčešće davala deci u Srbiji u poslednjih pola veka, da bi od 1991.do 2011. godine Nikola i Milica stekli status kultnih imenaobjavljeno je u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku "Najčešća imena i prezimena" 

Kada je reč o regionu, narodi bivše SFRJ su bliskiji nego sto je to na prvi pogled...

beba spava Foto: Pixabay

Luka je trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Među deset omiljenih imena u ova tri grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, a Sara i Petra kad je reč o devojčicama, piše Politika.

Komentarišući činjenicu da bi mali doprinos međunaronom poverenju mogao da učini baš neki Luka, s obzorom na to da je to trenutno napopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je to još jedna potvrda teze da su narodi bivše Jugoslavije bliskiji nego što to na prvi pogled izgleda.

- Veliki broj dece u zemljama bivše SFRJ nosi ime Luka da bi to moglo da predstavlja statističku slučajnost. Mi pripadamo jedinstvenom kultrnom krugu i zbog toga veliki broj dece nosi ista ili slična imena. Gotovo u svim zemljama vlada moda da se devojčicama daju kratka imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena - ističe sagovornica "Politike".

Beba Foto: Pixabay

Kada je reč o odabiru imena za svoje mališane, roditelji u Beogradu i Zagrebu često daju svojoj deci imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka.

Zanimljivo je da se na listi najpopularnijih muških imena u Hrvatskoj nalaze hrišćanska, David, Jakov, Petar i Ivan.

Crna Gora

Najpopularnijih muška imena za decu u Crnoj Gori prošle godine su bila Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2012. godine, najzastupljenija ženska imena su bila Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.

beba majka foto: pixabay.com

Bosna i Hercegovina

Na osnovu ranijih statističkih podataka, imena koja su najčešće davana dečacima rođenim u Bosni i Hercegovini su Amar i Luka, u Federaciji BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok su u Republici Srpskoj najčešća muška imena Stefan i Nikola.

U Federaciji BiH najčešća imena za devojčice su Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS imena Marija, Milica i Ana.

Makedonija

Muška imena Aleksandar, Zoran i Nikola su najpopularnija u Makedoniji, a kada je reč o odabiru ženskih imena roditelji najčešće svoju decu naivaju Marija, Biljana i Elena.

Beba Foto: Pixabay

Slovenija

Zvanična lista najpopularnijih imena u Sloveniji, sastavljena prošle godine, govori da su imena Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina najzastupljenija u ovoj zemlji. Za dečake su Franc, Janez, Marko, Andrej, Ivan i Luka.

Beograđani daju deci po dva imena

Prema popisu iz 2011. godine, malim Beograđanima se najčešće daju imena: Nikola, Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksa, Miloš, Dušan, Goran i Vladimir.

Beba Foto: Pixabay

Zanimljivo je da u oko 4.500 Beograđana nosi dva imena, a ona se pišu pomoću crtice, nekada sastavljeno, a nekad odvojena.

U matične knjige prestonice su, između ostalih, upisani i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid ali i Devojčice Zara Nikolina, Helena MArija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasija, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Video: Zamenili smo Sinišu Malog i Sinišu Malog: Ko je bolji ministar, a ko poljoprivrednik?

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasilije

    20. jun 2020 | 15:12

    Najjaca imena su "Tarzan, Jamezdin(James Dean), Rambo, Roky, Banana, Kasandra, Barbika, Samsung, itd.. -kod pripadnika romske nacionalne manjine 😁

  • Aca BJ

    20. jun 2020 | 13:07

    Naš najstariji Luka ima tek nešto preko 20 godina. Od ovih starijih... pa tu se izmešalo, tako mi imamo Ivicu i Tomislava, a oni Zorana i Gorana.

  • Dragan Zemun

    20. jun 2020 | 13:48

    Duško Radović je jednom rekao,birajte imena za svoju decu tako,kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA