U ovoj evropskoj zemlji trudnice sve više piju: Vlasti imaju predlog kako da tome stanu na put

Inicijativa je, tvrde predlagači, usmerena ka zaštiti novorođenčadi

  • 7
Pijani Britanci Englezi Foto: Guliver/Matt Cardy/Getty Images

Žene koje su tokom trudnoće konzumirale alkohol rizikuju da taj njihov porok bude upisan u zdravstveni karton njihovih beba.

Ovaj predlog Nacionalnog instituta za zdravlje u Velikoj Britaniji izazvao je niz oštrih polemika u javnosti, piše Gardijan.

Dok jedni tvrde da rizik od niza fizičkih i mentalnih poremećaja za bebu zapravo znači da bi pravo na privatnost majke bila ugrožena, dotle su predlagači inicijative nemilosrdni i smatraju da buduća majka mora da vodi brigu o svom zdravlju i zdravlju nerođenog deteta.

Britanska služba za savetovanje trudnica smatra da bi smernice o evidentiranju konzumacije alkohola trudnica mogle da budu u koliziji sa propisima o zaštiti podataka.

Trudnica, trudna žena Foto: Shutterstock

- Žene ne gube pravo na medicinsku poverljivost samo zato što su trudne – kaže Kler Marfi iz Britanske službe za savetovanje trudnica. – Sprovedeno je istraživanje u kom je učestvovalo 725 žena i čak 60 odsto njih smatra da podaci o konzumiranju alkohola ne bi trebalo da budu upisani bez majčinog pristanka u zdravstveni karton deteta. S druge strane, žene su svesne da je konzumiranje alkohola u trudnoći štetno, ali samo ispitivanje vređa inteligenciju jer pokušava da dokaže da žene žive u neznanju koliko alkohol može da bude štetan po njih, posebno dok su u drugom stanju.

Zloupotreba alkohola je razlog u sedam od 10 slučajeva zbog kojih deca bivaju upućena na usvajanje. Deca čije su majke pile u trudnoći pokazuju ozbiljne probleme u ponašanju, imaju poteškoće u učenju i imaju lošu kontrolu impulsa. Osim toga, konzumiranje više od dve čaše alkohola dnevno nesumnjivo je povezano sa prevremenim porođajem i malom težinom bebe po rođenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    16. septembar 2020 | 15:59

    Ja se pijana porodila slavila

  • Mihailović

    16. septembar 2020 | 15:46

    Znači vama su važnija prava majki od života deteta...

  • Mozda

    16. septembar 2020 | 15:53

    Mozda poteskoce u ucenju, losa kontrola impulsa i poremecaji u ponasanju nisu povezani direktno sa konzumacijom alkohola, vec sa vaspitnim stilom majke. Da li su se zapitali kako majka sa zavisnoscu od alkohola zadovoljava potrebe deteta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA