≫ 

Stomatolog otkriva kako se pravilno neguju zubi u trudnoći

Zubi u trudnoći i održavanje higijene usne duplje je izuzetno važno

  • 1
Stomatolog Foto: Pixabay

Jedna od najčešćih briga trudnica jeste kako da neguju sopstvene zube tokom tih devet meseci. Najpre se plaše da nekim intervencijama, lekovima, ali i pokvarenim zubima mogu naškoditi svojoj bebi.

Tokom trudnoće se javljaju brojne promene u organizmu, menja se nivo hormona. Što se tiče usne duplje, to deluje tako što su desni sklonije upali, krvarenju kao posledici upale desni, menja se kiselost pljuvačke. Takođe, jutarnje mučnije koje su praćene povraćanjem, isto predstavlja faktor rizika za pojavu karijesa.

Oralna higijena u trudnoći dosta važna, čak joj se mora posvetiti više pažnje nego u periodu pre trudnoće, otkrila je dr Nataša Pejčić za portal Yumama.com

Preporučuje se ženama da tokom trudnoće posete stomatologa. Žene koje imaju neka opšta hronična oboljenja dobiju saglasnost svog ginekologa za neke stomatološke intervencije.

- Ne savetuje se nikako da trudnice trpe bol, otok. Sve to povećava nivo stresa u organizmu, što može loše uticati na bebu, tako da je važno da se zubi saniraju i tokom trudnoće. Smatra se da neka oralna oboljenja, kao što su na primer paradontalna oboljenja, oboljenja desni mogu čak izazvati i prevremeni porođaj - ističe dr Pejčić.

Zubi Foto: Pixabay

Trudnica mora da naglasi stomatologu da je u drugom stanju, kako bi dobila adekvatnu terapiju. Intervencije se mogu raditi tokom celog perioda trudnoće, ali dr Nataša Pejčić tvrdi da je najbezbednije do trećeg trimestra.

- Stomatološke intervencije je najbolje raditi u srednjem trimestru trudnoće. To je period koji se smatra najbezednijim za stomatološke intervencije. Međutim, ukoliko su te intervencije hitne i neophodne one se mogu raditi i tokom celog perioda trudnoće. U prva tri meseca se preporučuje izbegavanje snimanja zuba, ali ako je neophodno i ovo se može uraditi. - objašnjava stomatolog.

Trudnica, trudna žena Foto: Pixabay

- Važna je upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica, upotreba klasične meke četkice, paste za zube sa fluoridima - dodala je doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    14. oktobar 2020 | 15:16

    Побогу, зар се то до сада није знало!? Тек сада откривени!!!???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA