≫ 

Napali je zbog onog što je uradila na ćerkinoj glavi sa samo 8 nedelja: Ja je rodila, ja odlučujem!

Da li smatrate da je zbog ovog poteza loša majka?

  • 6
Levi Connell, probusila bebi usi Foto: Facebook/Nath Wright

24-godišnja Levi Konel iz Engleske postala je meta kritika na društvenim mrežama kada su joj rekli da je "odvratna" jer je probušila uši dvomesečnoj ćerkici Vilou.

Neki su čak smatrali da se radi o zlostavljanju.

Levi kaže da je ćerkici još sa mesec dana htela da probuši uši, ali su joj savetovali da sačeka još mesec dana. Odluku su propitivali i majka, i njen partner, ali ona i dalje smatra da je bila u pravu.

- Videla sam da se na jednoj Fejsbuk grupi priča o meni. Pisali su da sam odvratna i da zlostavljam dete. Ja mislim da nisam uradila ništa loše. Malena se već navikla na minđušice i ne smetaju joj - kaže i dodaje da je samu sebe kao i ćerkicu poštedela drame oko buđenja ušiju u kasnijem periodu.

- Ljudi bi trebalo svoje mišljenje da zadrže za sebe. Uši su probušene iglom u jednom pirsing studiju. Nakon prve rupice se uznemirila, a kada su je smirili, odradili su drugo uvo. Sve je brzo bilo gotovo.

Levi ističe da ona i te kako kao njena majka ima pravo da odlučuje kada je pravo vreme za bušenje ušiju.

- Iako svi kažu da sam loša majka, smatram da je ovo najbolja odluka i svakoj majci koja uopšte razmišlja o tome bih savetovala da ne konsultuje nikoga, jer će samo dobiti gnusne uvrede. Vi ste donele to dete na svet i vi imate pravo da odlučujete da li će joj se bušiti uši - zaključila je.

Šta kažu stručnjaci?

Činjenica je da je bušenje ušiju kod beba tradicija koja je ranije bila više zastupljena, a danas je uglavnom u ruralnim predelima. Međutim, baš u vreme kada imamo pregršt informacija o tome koliko je bušenje ušiju kod male dece opasno, ovo se čini kao potpuno nerazuman potez roditelja koji je, prema mišljenju mnogih, zlostavljanje deteta.

Na primer, u Nemačkoj pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece, a pošto malo dete ne može da da saglasnost, bušenje ušiju se smatra nanošenjem telesne povrede.

Devojcica, dete, mindjuse, probusene usi, busenje usiju Foto: Shutterstock

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je "ulaz" za klice koje mogu da izazovu upale i to nakon što već rana zaraste.

Sem toga, postoji realna opasnost da deca za vreme igre povrede uvo, odnosno povuku minđušu i pocepaju ušnu resicu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da deca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Ali će biti i onih koji će tvrditi da je sasvim dovoljno da dete samo zatraži da mu se probuše uši.

Video: Redak snimak bebe vilenjaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    5. decembar 2020 | 15:18

    Bože oko čega se diže frka. Pa u mojoj generaciji nije bilo devojčice kojoj nisu bile probušene uši...i evo nas sve žive i zdrave.

  • .

    5. decembar 2020 | 14:47

    Nije vreme,ali je nije ugrozila.....

  • Aca

    5. decembar 2020 | 12:43

    Pa Englezi narod incesa i bluda i nemorala!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA