10 razloga zbog kojih se žene sve manje odlučuju za brak

Američka novinarka podigla je veliku buru rečenicom: "Mi same postajemo muškarci za koje smo nekada želele da se udamo"

  • 16
Jake, snažne, moderne žene Foto: Shutterstock

"Žene su prestale da budu 'slabiji' pol, sposobne su da brinu same o sebi u svakom smislu te reči".

Ovako američka novinarka Glorija Stejnem vidi ženu 21. veka. Prema njenom mišljenju, evolucija odnosa među polovima ne samo da je uzdrmala tradicionalne modele braka i porodice, već je počela i da ih ruši.

Razloga za to, smatra autorka, ima i previše.

Ona ocenjuje da su individualizam i svakodnevne obaveze doprineli samostalnosti žene u surovom svetu.

- Nekada je stav da bilo koja odrasla žena treba da bude u stalnoj vezi sa muškarcem imao dobre razloge, muškarci su nudili upravo ono što je ženama trebalo. Bili su lovci i zaštitnici, dok su žene u međuvremenu odgajale decu i bile čuvarke ognjišta. Verovalo se da su to naše biološke uloge, prirodni poredak stvari i, zahvaljujući tome, niko nije ni pokušao da to na neki način promeni - komentariše Glorija.

Sada su se, smatra ona, žene otrgle iz tih okvira, čemu su umnogome doprineli promena društvenih kretanja i okolnosti u kojima živimo.

Da li se era u kojoj su sve žene bile bezuslovno zavisne od muškaraca, bliži kraju?

Neki će na ovo pitanje klimnuti glavom, neki će reći da je jedini tačan odgovor "ne".

Ali, Glorijina teza je pokrenula lavinu reakcija širom sveta, a pripadnice nežnijeg pola su se izjasnile da postoji barem 10 razloga zbog kojih je američka novinarka u pravu.

1. Nema toliko dostojnih muškaraca kao nekada

Kao što je Kejt Bolik napisala u svom članku „Usamljene dame“, savremeni čovek je prilično brušen u metaforičnom smislu te reči. S obzirom na povećanu nezaposlenost i manjak šansi za muškarce u savremenom svetu, "trutova" i gubitnika ima mnogo više nego muškaraca koji su zaista vredni pažnje.

Drugim rečima, nema toliko muškaraca koji su istinski poželjni. Krivica nije u njima, već u okolnostima u kojima se ne snalaze baš najbolje.

2. Savremene žene su samostalne

Žene današnjice ne samo da u mnogim slučajevima rade više nego muškarci, već imaju i bolje obrazovanje. Danas na svaka dva muškarca sa diplomom postoje tri žene koje su stekle istu diplomu. U današnje vreme žene rade u gotovo svim oblastima.

Studentkinja Foto: Pixabay.com

3. Zabava je lako dostupna, a društvo ne osuđuje "vezu bez obaveza"

Internet je jeftin i dostupan. Da li je čudo da sa trenutnim obiljem veb lokacija za upoznavanje, žene imaju veliki izbor muškarca za prijatnu zabavu bez bilo kakve obaveze?

Ako je ranije društvo negativno gledalo na veze van braka, sada žena nije u obavezi da daje bračni zavet kako bi bila intimna sa nekim - društvo je neće osuđivati kao što je to bio slučaj ranije.

4. Koncept braka je zastareo

Od postanka čovečanstva, brakovi između muškaraca i žena sklapali su se iz ekonomskih i političkih razloga, i često su bili ugovarani.

O ljubavi nije bilo govora, već su se obe strane zanimale kako mogu da kombinuju bogatstvo porodice mladoženje i uticaj porodice neveste - ili, recimo, dve susedne seljačke parcele.

Ilustracija; foto Pixabay Ilustracija; foto Pixabay

Institucija braka je po tom pitanju bila instrument koji je doprineo manje ili više nesmetanom funkcionisanju društva, i ništa više. Međutim, sada je to drugačije - do te mere da je oko 44% starije populacije i oko 44% novije, uvereno da je tradicionalni koncept braka zastareo i da bi ga trebalo ozbiljno revidirati.

5. Muškarci misle da snažne i uspešne žene narušavaju njihov ponos

Ispostavilo se da je ego mnogih muškaraca neverovatno krhak. Današnji muškarci se, tvrde žene koje podržavaju Glorijinu tezu da su "dame sebi dovoljne", boje bilo čega što im daje osećaj da su makar i za dlaku manje muževni i "stub kuće". Žene nisu više samo domaćice, kuvarice i mame, već imaju i uspešne karijere. To u osnovi plaši mnoge muškarce, jer nisu u stanju da izgrade odnos sa ženom koja je bolja, pametnija i uspešnija od njih samih.

Uspešne žene "ubrizgale" su muškarcima komplekse inferiornosti.

Jake, snažne, moderne žene Foto: Shutterstock

Sad zamislite koliko je teže postalo venčati se kada je veliki deo svetske muške populacije napet pri pomisli na ženu koja ni u čemu neće zavisiti od njih - kako će je pogledati u oči?

6. Kultura "druženja za jednu noć" nije nestala

Iako su devedesete bile početak ekspanzije instant veza, sada živimo u istinskoj "apokalipsi zabavljanja", kako kaže spisateljica Nansi Džo Sejls. Aplikacije za mobilne uređaje poput Tindera imale su značajan uticaj na modernu kulturu, zamenjujući tradicionalnu instituciju braka zabavljanjem na jednu noć i bez obaveza.

Uzimajući u obzir da je za mnoge ljude ovo praktičnije od zaključivanja tradicionalnog braka, da li je čudo što je upravo brak prestao da uživa istu popularnost kao i ranije?

7. Ideja o braku, kao smislu života svake žene, postala je prošlost

Dok žene nisu imale pravo na obrazovanje i karijeru, koncept udaje radi poboljšanja kvaliteta sopstvenog života bio je prihvatljiv. Nije bilo drugih opcija.

zaljubljeni ljubavni par razdor razlaz svađa ljubavna, impotencija, prevara razvod Foto: Shutterstock

- Danas je u većini zemalja sveta situacija drugačija. Ako je žena pametna, obrazovana i uspešna, a nema sreće da upozna nekoga ko bi joj bio pandan, zašto bi joj onda brak bio potreban? - pitaju se žene koje podržavaju Glorijinu tezu da je brak u 21. veku prevaziđen.

8. Žene ne pristaju na staru ulogu u društvu i porodici

Žene smatraju da su se muškarci oslonili na privilegije koje su imali dok su se one borile za jednakost i pravo da grade karijeru. Sada, kada se situacija promenila, većina muškaraca ne može dobro da se snađe u novonastalim okolnostima.

Teško im pada da podele kućne poslove sa ženama koje odlaze na posao i ne stižu da brinu o domaćinstvu non-stop, a ima i onih koji insistiraju da "žena mora sve da postigne u kući, kad je već htela da gradi karijeru".  Tu neminovno dolazi do sukoba.

oči muškarac čovek Foto: Shutterstock

Ovaj trend će se, smatraju žene koje ne veruju u instituciju braka, verovatno nastaviti i dalje, posebno ako muškarci ne pristanu da dele kućne poslove sa svojim "nežnijim polovinama".

9. Da bi iskusile radost majčinstva, savremene žene ne moraju da se udaju

I podaci o ženama koje samostalno podižu decu ide u prilog tezi da je nekadašnja institucija braka doživela preobražaj. Kad se razvede od žene, većina muškaraca se ponaša kao da su dobili i "razvod" od dece - retko ih viđaju, ne brinu o njima, ne učestvuju u njihovom odrastanju i vaspitanju.

- Kad smo se razveli jer me je varao, htela-ne htela morala sam da postanem i mama i tata, jer ga nije zanimalo da li naša deca imaju šta da jedu - prokomentarisala je jedna žena.

- Nije hteo dete, a ja nisam htela da abortiram, pa sam rodila kćerku i podižem je sama - samo je jedan od komentara žena koje su se razočarale u voljenog muškarca, ali sebe nisu htele da liše zadovoljstva koje donosi majčinstvo.

Pored toga, razvoj nauke omogućio je i ženama koje nemaju partnera da se ostvare u ulozi majke.

Brak kao preduslov za materinstvo kod mnogih žena je prestao da postoji.

10. Žene su postale muškarci za koje su nekada želele da se udaju

Glorija Stejnem je, izgleda, "pronašla žicu" većini pripadnica nežnijeg pola koje danas zaziru od institucije tradicionalne bračne zajednice. Njena rečenica koju su mnoge usvojile kao mantru glasi:

"Mi same postajemo muškarci za koje smo nekada želele da se udamo."

Majka, cerka Foto: Shutterstock

Kakav je vaš stav o instituciji braka u 21. veku? Da li je on neophodan za srećan život ili ne? Podelite sa nama kroz komentare!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. februar 2021 | 18:28

    GLOBALISTIMA NETREBA PORODICA VEC COVEK -ROBOT KOJI RADI BEZ RADNOG VREMENA I KAO SAMAC NA KRAJU ZIVOTA OSTAVI NOVAC DRZAVI -BANCI !!! NOVAC I PROFIT !!!

  • Marko M.

    10. februar 2021 | 17:55

    Samo vi pisite o ovakvim glupostima i promovisite zenski nezavisnost i samostalnost i boce nam sjajno sto se nataliteta i porodice tice. 👌👌👌

  • Brankica

    10. februar 2021 | 18:54

    Naravno da brak nije potreban za srecu zeni. Ali ako joj je bracni drug pre svega najbolji prijatelj onda taj brak moze biti vrlo kreativan i radostan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA