≫ 

Pubertet je doba otuđenja dece od roditelja, a ovo su "magične rečenice" u razgovoru sa tinejdžerima

Adolescencija je vreme kada se deca zatvaraju i retko pristaju na iskren razgovor sa roditeljima

  • 4
majka, ćerka, roditelji, tinejdžeri, pubertet

Foto: Shutterstock

Period adolescencije je izazov za svakog roditelja, ali i za decu koja se zatvaraju, manje razgovaraju sa ukućanima, imaju potrebu za osamljivanjem...

Umesto komunikacije sa starijima tinejdžeri najčešće pribegavaju pisanju dnevnika ili poveravanju vršnjacima, što je za ovaj period u odrastanju potpuno normalno i za očekivati.

- Period adolescencije podrazumeva neku vrstu otuđenja od roditelja i potrebu da deca što više vremena provode sama, u svojoj sobi i sa svojim vršnjacima. To nije ništa neobično za taj uzrast, a to koliko će tinejdžer imati poverenja da roditeljima kaže probleme koje ima, zavisi od odnosa koji su sa decom gradili u predpubertetskom periodu - kaže za Telegraf.rs psiholog Ljubica Bogetić.

Ona ističe da je važno sa decom ostvariti komunikaciju da mogu da se povere ukoliko trpe vršnjačko nasilje, ako su napravili neki problem ili ga imaju, a za koji je potrebna pomoć odraslih.

- Deca se u tom uzratu otvaraju se roditeljima onoliko koliko procene da je potrebno. Oni poznaju dobro mame i tate i znaju kako bi mogli da reaguju na određenu situaciju. Kada bi mogli da se dovedu u situaciju da budu kažnjeni ili da istrpe kritiku, a kada će roditelji sa prihvatanjem i razumevanjem prihvatiti njihovu priču - objašnjava psiholog.

Nasilje devojčica žena devojka stop

Foto: Shutterstock

Ona navodi da ne postoji “čarobni štapić” koji će popraviti odnos roditelja i dece u tinejdžerskom periodu naročito ako poverenje nije izgrađeno ranije.

Magične rečenice u komunikaciji

 

- Rečnice poput "to što se desilo ništa nije strašno", "svaka situacija ima rešenje" ,"imaš našu podršku i razumevanje", mogu da zvuče pozitivno na adolescente i pomognu da se otvore i počnu da govore o tome šta im se dešava, ali samo pod uslovom da emocije i ponašanje roditelja prate izgovoreno. Deca imaju odličnu intuiciju i savršeno znaju kako će roditelj odreagovati - ističe Bogetić, koja se bavi razvojnom psihologijom.

Ona napominje da je komunikacija daleko lakša u odnosima u kojima postoji poverenje, ali i da deca u tom uzrastu vole kada im se da na značaju i kada se poštuju njihovi izbori.

Tinejdzeri, skola, mobilni telefon, internet zavisnost

Foto: Pixabay

I psihoterapeut Jasmina Stefanović smatra da je poverenje koje deca imaju u roditelje ključ za komunikaciju u pubertetu, ali da postoje situacije u kojima su tinejdžeri , ipak, malo opušteniji.

- Kada se vozite negde porodično, pustite ih da odaberu muziku i dajte im do znanja da su njihovi izbori bitni. Ako shvate da prihvatate to što oni hoće to je put da ih opustite - objašnjava Stefanović za Telegraf.

Ona dodaje da je jedna od dobrih metoda za podsticanje vašeg adolescenta na razgovor obavljanje kućnih poslova u njihovom društvu ili gledanje filma po njihovom izboru.

Postavljajte jasna pitanja

 

- Ako od tinejdžera hoćete odgovore, postavljajte jasna i nedvosmislena pitanja i ne očekujte da vam kažu ono što vi kao roditelj hoćete, već saslušajte i prihvatite njihov odgovor bez drame i kritike. Tinejdžeri su na putu odrastanja i očekuju da poštujete njihovu ličnost i mišljenje - poručuje psihoterapeut.

Ona savetuje da roditelji u ovom periodu izbegavaju da vrše pritisak na decu.

- Nemojte insistirati da vam odmah odgovore na nešto što ih pitate, naročito ako se to odnosi na dešavanja u školi. Izbegavajte klasična pitanja tipa onih "kako je danas bilo u školi", a više se fokuisrajte na emocije, pa pitajte "šta te je danas iznenadilo" ili "da li te je nešto potreslo"- preporučuje psihoterapeut.

Stefanović, takođe savetuje da sa vašim tinejdžerima pričate u opuštenijoj atmosferi, kao što je, na primer, šetnja u prirodi.

- Ključ njihovog verovanja vama u ovom uzrastu i jedini njihov motiv da vam se otvore je, ipak, odnos poverenja koji ste sa njima izgradili kroz odrastanje - zaključuje Stefanović.

Video: Tata, ne blamiraj me: Otac video ćerku kako se snima za Tik-Tok pa je naučio lekciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I.A.

    27. maj 2021 | 10:41

    Dragi Roditelji! Sa dubokim poštovanjem prema svakome i velikom odgovornošću ispred Boga i ispred vas u ovom kratkom komentaru jedan savet od isto tako roditelja . Ljubite svoju decu i volite ih prihvatajući ih na isti način kako je nam je Bog u svojoj Svetoj Reči Bibliji ostavio da bi smo trebali da prihvatamo svakog. Ja sam mom detetu kada je došlo u period da može da razume svoju ličnu odgovornost ispred Boga i ispred zajednice- društva u kom se kreće i živi,u tom tako osetljivom periodu puberteta saopštio najvažniju stvar koje treba da zna i da bude svesno. A to je da je ja kao njen Otac volim i ljubim kao što sam je voleo i ljubio oduvek i voleću je i ljubiti zauvek. Ali da postoji Bog Nebeski Otac koji je ljubio mnogo većom ljubavlju nego što ću je ja ikada moći ljubiti i to na takav način citiraću iz Biblije: Bog je tako ljubio svet da je dao svog jedinorođenog sina Isusa Hrista da umre na krstu da svaki onaj koji poveruje nepropadne nego da ima život večni. Ono što je najvažnije sa svaki život je to da Poveruje u Evanđelje i da se pomiri sa Bogom. Ja mogu da kažem na ovo samo jedno:Slava i hvala neka pripadne samo Bogu što nam se smilovao da bismo i mi mogli da budemo milostivi kao naš Otac nebeski i da prenosimo Reči Žive nade i Večnog Života. Dragi moji roditelji! Put Kojim hodamo odrediće i put onih koji koračaju za nama( našoj deci )neka taj put bude Gospod Isus Hristos. Neka Gospod Blagoslovi ovu zemlju i neka Blagoslovi svakog roditelja i svako dete koje nam je podario.

  • I.A.

    27. maj 2021 | 11:50

    Nije u pitanju indoktrinacija nego doktrijalna doslednost onome što kaže Bog a ne čovek . Njegova Reč kaže sve ono što treba da znamo i spoznamo o tome kako se odgajaju deca u svakom uzrastu.A pogotovo uzrast o kom sada komentarišemo gde im je pre svega potreban čvrst temelj za dalju gradnju kroz život. Biblija nepogrešiva Reč Božija kaže da je jedini pravi ispravni i istinski temelj na kome trebamo izgraditi svoje živote Isus Hrist a On Jeste Reč Božija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA