Postavili kutije za neželjene bebe, pa ih osudili: "Ovako im dajete vetar u leđa da napuštaju decu"

Roditelji imaju dva meseca da se predomisle, a posle toga, beba odlazi u hraniteljsku porodicu

  • 5
Kutija za bebe Foto: Instagram/safehavenbabyboxes

Koliko ste samo puta čuli da je novorođena beba ostavljena na ulici u ili pored kontejnera? Ova deca često završe u domovima za nezbrinutu decu ili završe tragično, jer ih niko nije pronašao na vreme.

Da bi se ovakve stvari izbegle, jedna nevladina organizacija u Belgiji je predložila efikasno rešenje. Naime, Brisel je dobio dozvolu za takozvane poštanske sandučiće za napuštene bebe.

Ova ideja ima za cilj da žene koje iz nepoznatih razloga ne žele da zadrže dete, mogu anonimno da ostave bebu u sanduče.

- Dopustite majkama u nevolji da svoju novorođenčad ostave na sigurnom i sprečite da žene u nesigurnoj socijalnoj ili psihološkoj situaciji napuštaju svoju decu na opasnim javnim mestima - izjavili su za javnost udruženje Korvia, koje je u septembru 2020. godine dobilo dozvolu za postavljanje jedne takve kutije u belgijskoj opštini Evere.

Ova ideja rodila se tri godine ranije, ali planove je zaustavio tadašnji gradonačelnik, jer je bio uveren da bi inicijativa mogla podstaknuti mlade roditelje da napuste svoju decu.

Reakcije javnosti podeljene

Iako se ideja ne sviđa svima, ova zamisao se ipak pokazala delotvorenom u SAD-u i Južnoj Koreji, pa su kutije za ostavljanje neželjenih beba stigle i u Belgiju.

Pre samo nekoliko meseci u Briselu je postavljena prva takva kutija koja omogućava majkama da ostave svoje novorođenče na sigurno mesto i tako ga povere socijalnim službama na potpuno anoniman način.

- Svaka čast za ideju, Belgija vam je zahvalna na ovome - glasio je jedan komentar podrške.

Međutim, nisu svi bili oduševljeni ovom odlukom.

- Bravo, ovako ćete im samo dati vetar u leđa da napuštaju svoju decu, strašno - bio je samo jedan od negodujućih komentara.

Slične kutije za bebe su prvi put postavljenje u Antverpu u Belgiji čak pre 20 godina, a u Americi je 13 kutija postavljeno u Indijani, Ohaju i Arizoni, dok je u mnogim zemljama napuštanje dece kažnjivo zakonom.

Ova ideja u Belgiji ima cilj da zbrine napuštene bebe sa ulice.

Da li mislite da je to dobra odluka? Podelite s nama u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdica

    4. jun 2021 | 13:03

    Zašto negodovati ? Nikog normalnog ta kutija neće potaknuti da ostavi svoju bebu ali će sigurno spasiti mnogo novorodjenčadi koji bi inače završili u kontejnerima , septičkim jamama ili kraj puta . Verujte nije do kutija ... do ljudi je !.

  • Adrijana

    4. jun 2021 | 14:33

    Svuda u svetu bi trebalo tako nešto da postoji.Ne vidim ništa loše u tome,humanost je u pitanju.Ako su već ostavljeni tako mali i nemoćni onda bar da budu adekvatno zbrinuti i zaštićeni od opasnosti.

  • Joja

    4. jun 2021 | 13:40

    Pisle našeg novog zakona o čuvanju dece of nasilja,nama neće biti pottebne ovakve kutije - neće biti dece a kontracepcija će biti najunosnija grana medicine.Živeli ostatci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA