• 10

Nasilnu decu svi prepoznaju, samo roditelji mogu da ih prevaspitaju: Otkud nam tabadžije u školama?

Psiholog Ljubica Bogetić kaže da problem sa agresijom kreće od porodice i da je potrebna saradnja roditelja i institucija na suzbijanju ovakvog ponašanja među decom

  • 10
Žena čupa drugu ženu za kosu, nasilje, tuča

Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj jedanaestogodišnje devojčice koja je, kako tvrdi njena majka, došla "pretučena, sa masnicom u predelu između oka i nosa",  istraumirana, jer ju je drug iz razreda pretukao u parku posle nastave" potresao je nedavno javnost.

Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se sve češće govori u javnosti, ali se, tvrde psiholozi, malo radi na prevenciji i suzbijanju.

- Prevencija vršnjačkog nasilja kreće od porodice, a škola može u tome samo da pomogne i da da podršku - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

Bogetić navodi da su agresivna deca uglavnom identifikovana u okruženju i da se retko dešava da ona "nasilje ispoljavaju samo jednom i samo prema određenom detetu".

- Vrlo često su to deca koja su i ranije imala problem sa agresivnim ponašanjem. Škola i učitelji to primete i upozore roditelje, ali to je sve što oni mogu da urade - navodi psiholog čija je uža specijalnost razvojna psihologija dece.

Sagovornica Telegrafa kaže da je kod agresivne dece u pozadini uglavnom potreba za tim da budu u centru pažnje, ali da to ne može da bude opravdanje za vršnjačko nasilje.

- Škola i nastavnici ne mogu ništa mnogo da urade. Zakonskom regulativom koju mi imamo njima su vezane ruke i oni mogu da opomenu takvu decu i obaveste roditelje. Deca mogu da imaju agresivne faze koje se prolaze u vrtiću, ali oni u školu dolaze već kao formirani, pa možemo da kažemo da na delu imamo, u većini slučajeva, agresivno ponašanje - objašnjava Bogetić.

Nasilje, zlostavljanje, dete, decak

Foto: Shutterstock

Ona ističe da je uvek bilo vršnjačkog nasilja, ali da su škola, nastavnici i učitelji imali "odrešene ruke" i mogli da kažnjavaju za neadekvatno ponašanje.

- Novim pravilima nastavnom kadru i školskoj upravi je ukinuta mogućnost snakcionisanja takve dece naročito ako se nasilje desi van škole. Ukoliko se desi u školi, školska uprava može da reaguje i izrekne adekvatnu kaznu i to može da se podvede pod odgovornost ustanove, ali ako se desi u parku, odgovornost je na porodici, odnosno roditeljima - rekla je Bogetić.

Ona je navela da deca koja imaju neadekvatno i nasilničko ponašanje taj model nose iz porodica i da je to uglavnom posledica vaspitanja, ali i da roditelji takve dece vrlo česte negiraju problem.

- Prevencija kod vršnjačkog nasilja je složeno pitanje u koje bi trebalo da se uključe škola, učitelji i nastavnici , ali pre svega porodica. Moraju da budu jasno postavljene granice takvoj deci i da znaju tačno kakve ih posledice čekaju za takvo ponašanje - ističe Bogetić.

Ona navodi da je "kod nas problem u selektivnim primenama zakonske regulative" i tome što nastavnici i učitelji imaju vrlo sužene mogućnosti za sankcionisanje takve dece.

- Vaspitanje kreće u porodici, a škola je obrazovna ustanova, to joj je prvobitna namena. Ali ona može da pomogne u vaspitanju, ako postoji posvećenost i volja roditelja za rešavanje problema - kaže Bogetić.

Sagovornica Telegrafa ističe da bi prevencija vršnjačkog nasilja trebalo da bude zajednički posao škole, stručnjaka i porodice.

- To su deca koja često imaju neki problem i koja na nedekvatan način izražavaju ljutnju i bes. Ponekada je pozadina toga manjak pažnje koji su dobijali kroz odrastanje i to je nešto što je potrebno rešavati radom sa stručnim licima. Bez obzira na sve, druga deca nisu dužna da trpe njihovu agresiju i da budu žrtve takvog ponašanja - zaključuje Bogetić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    Mnogi roditelji upravo podsticu agresivnost kod dece, navijaju da su im deca jaca od drugih i spremna na sve. Tako je dete ohrabreno da u anarhiji bez saosecajnosti prema drugoj deci, pronadje svoj identitet siledzije, dozivi ukus moci i pobede i naravno pohvalu roditelja sto je tako pametno i sposobno.

  • tb

    A zasto niko dublje nece da zadje u problem ? Pre neki dan cekam ispred vrtica da uzmem svoje dete. Na drugom kraju dvorista stoje tri vaspitacice i “cavrljaju” okrenute ledjima deci. Devojcicu dva decaka jure,obaraju na zemlju,jedan sutira u glavu a drugi u stomak i ledja, kako se ona okrece. To traje svega par sekundi i decaci pobegose. U pitanju su predskolci. Dok sam uzela svoje dete oni su vec usli unutra i nisam mogla da udjem i da pitam iste te vaspitacice- zbog cega one primaju platu???? Sve to se desava na dva metra iza njihovih ledja! Sramota!

  • Rezime

    Nasilna deca su najcesce taj model ponasanja stekla u porodici, skoli su oduzeti svi mehanizmi kaznjavanja, pa sad ostaje da jedino oni isti roditelji koji su ih naucili nasilju budu zaduzeni da ih prevaspitaju. Jedini problem je sto je to nemoguce.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima