≫ 

Indijka postala majka u 70. godini: I dalje nije najstarija prvorotka na svetu

Šanse da žena prirodno zatrudni u 70-im godinama praktično je ravna nuli, jer većina kroz menopauzu prođe u kasnim 40-im, odnosno ranim 50-im godinama

  • 10
Jivunben Rabari, indija majka u 70-oj godini Foto: Jam Press/Rare Shot News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Indijka Dživunben Rabari (70) tvrdi da je prvo dete rodila u 70. godini, čime se upisala kao jedna od najstarijih prvorotki na svetu.

Naime, ona i njen muž Maldhari (75) postali su roditelji jednog dečaka, kojeg su pokazali novinarima, a kako su preneli, ona je zatrudnela procesom vantelesne oplodnje.

Novopečena mama je rekla da nema ličnu kartu, te da ne može da dokaže svoje godine, ali je rekla da ih ima 70.

Ipak, ona nije nastarija prvorotka na svetu, jer je njena sunarodnica Eramati Mangajama 2019. godine rodila dete sa 74 godine.

Supružnici su iz malog sela Mora u Gudžuratu u Indiji, u braku su već 45 godina i decenijama su pokušavali da dobiju bebu.

Doktor Nareš Banušali, koji je vodio trudnoću, rekao je da je ovo redak slučaj.

- Kada su prvi put došli kod nas, rekli smo im da ne mogu da dobiju dete u poznim godinama, ali oni su insistirali. Rekli su da su to uspeli mnogi članovi njihove porodice - kazao je lekar.

Šanse da žena prirodno zatrudni u 70-im godinama praktično je ravna nuli, jer većina kroz menopauzu prođe u kasnim 40-im, odnosno ranim 50-im godinama.

Jivunben Rabari, indija majka u 70-oj godini Foto: Jam Press/Rare Shot News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Većina žena starijih od 45 godina teško može da zatrudni prirodno, odnosno bez podvrgavanja procesu vantelesne oplodnje, a što su starije to je ostvarenje ove želje teže.

Međutim, Američko društvo za reproduktivnu medicinu tvrdi da svaka žena bilo koje dobi može da zatrudni uz medicinsku pomoć, pod uslovom da ima "normalnu matericu", čak i ako više nema jajnike.

Ipak, navode, stopa uspeha je samo jedan u 50 slučajeva za žene starije od 44 godine, a ona je sve manja za one u sedamdesetim.

Lekari koriste jajnu ćeliju koju je donirala mnogo mlađa žena, a koja ja oplođena van tela. Na kraju, embrion se stavlja u matericu u nadi da će žena zatrudneti.

Većina klinika na Zapadu ima starosne granice, što znači da retko koja žena i dobije priliku za vantelesnu oplodnju.

U Indiji je, inače, zabeleženo nekoliko slučajeva kada su žene rađale u 60-im i 70-im godinama, posle procesa veštačke oplodnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA