≫ 

Kako izaći iz pakla nasilja: Šta žene treba da urade kada su zlostavljane

- Mnoge žene, a da toga nisu ni svesne, tokom života pretrpe neki vid nasilja - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović

  • 9
Nasilje nad ženama, ženom, muž bije ženu, tuče Nasilje nad ženama / Foto ilustracija: Shutterstock

Nasilje nad ženama je učestala pojava u našem društvu, a razlozi zbog kojih ga one trpe mogu biti različiti. Uglavnom je zajedničko svim žrtvama da imaju nametnut osećaj krivice.

Najčešće se nasilje ne vidi sa strane, a nasilnici mogu, kako psiholozi tvrde i da budu muškarci i muževi koji su uzorni građani, različiih profesija.

- Mnoge žene, a da toga nisu ni svesne, tokom života pretrpe neki vid nasilja - kaže za Telegraf psiholog Ana Popović.

Ona navodi da tome doprinose najviše na našim prostorima tradicionalni obrasci koji podrazumevaju potčinjeni položaj žene, tolerancija zajednice i neprepoznavanje određenih neprihvatljivih modela ponašanja.

- Prva stvar koju je potrebno uraditi kako bi ljudi shvatili i osvestili da ovaj problem zaista postoji i da je uzeo maha, jeste objasniti pojam nasilja. Konkretno, muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski - objašnjava Popović.

Ona navodi da nasilnik može biti član porodice, prijatelj, ali i neki nepoznati muškarac.

- Nasilje se manifestuje kroz neki vid zastrašivanja i ucene, prisiljavanje na intimne odnose bez volje i želje, posebno u bračnim odnosima gde se to smatra obavezom žene. Pored toga što je taj čin nevoljan, žene se često ne suprotstavljaju, pa verovatno zbog toga retko i prijavljuju ovaj vid nasilja - objašnjava psihoterapeut.

Ona dodaje da žene najčešće prijavljuju psihološko nasilje, koje podrazumeva ucenjivanje decom, manipulaciju, pretnje…

- Psihološko nasilje je najčešći vid zlostavljanja, uglavnom je dobro prikriveno, pa ga je zato najteže i dokazati, ali kada se prepozna i dokaže ravnopravno se tretira kao i fizičko - kaže sagovornica Telegrafa.

Ona objašnjava da se kao vid nasilja javlja i ekonomsko koje podrazumeva ukraćivanje ili kontrolisanje pristupa novcu, zabranu zapošljavanja, obrazovanja, prisiljavanje na odricanje dela imovine.

nasilje nad ženama tuga, bol, silovanje, depresija, devojka plače Foto: Shutterstock

- Najlakše uočljivo nasilje je fizičko, jer se kod njega vide povrede na telu. U većini slučajeva žrtva nasilja trpi sve ove video zlostavljanja kombinovano - ističe Popović.

Cilj nasilnika je potpuna kontrola nad žrtvom

Psiholog navodi da su nasilnici često veliki manipulatori koji su sposobni da nametnu osećaj krivice žrtvi.

- Ako vas neko stalno omalovažava i ruši vam samopouzdanje, posle nekog vremena počinjete da verujete da ste sami krivi za to i da vam se zlostavljanje događa sa razlogom. To je obrazac koji se sreće kod mnogih žrtava nasilja.

Žene u tom stanju žive godinama. Nasilnici se služe raznim ucenama i pretnjama, od toga da će im, ako ih napuste oduzeti decu, ubiti nekog člana porodice… Žrtve žive u strahu od svega toga, ali i od toga da bi i same, ako se usude da odu mogle da stradaju od ruke nasilnika - navodi Popović.

Ona kaže da su ti odnosi vrlo kompleksni odnosi i da su puni manipulacija i privida.

- Cilj nasilnika je potpuna kontrola nad žrtvom. Vremenom on je odvaja od porodice i prijatelja čime to šta žena trpi postaje još manje vidljivo. Jedna od najupešnijih tehnika kontrole žrtve je zastrašivanje.

Ako shvati da je u tome uspeo hraniće se strahom i postajaće sve gori i nasilniji. Nasilnici su skloni manipulaciji i pokušavaće da obmanjuju žrtvu povremenim "nežnostima". Kupovaće poklone i njoj i deci, cveće, biće nežni, taman toliko da stvore zabludu da bi sve moglo da bude lepše i bolje i da će da se promene. Ali to se nikada neće dogoditi. Neko ko je jednom posegao za nasiljem, učiniće to ponovo - ističe Popović.

Strah nasilje u porodici violence family deca žena Foto: Shutterstock

Kako izaći iz začaranog kruga nasilja koje žena trpi

Upitana šta žrtva može da uradi i kako da se odupre nasilju Popović kaže:

- Strah je nekada jači i od trpljenja zlostavljanja, ali svako ko prolazi kroz tako nešto trebalo bi da nađe snage i hrabrosti. Žrtva bi trebalo da o tome što joj se dešava razgovara bliskim osobama, prijateljicom, roditeljima, jer ćutanjem samo "hrani" nasilnika.

Ukoliko je već nasilnik uspeo da utiče na to da se žrtva otuđi od okruženja, važno je da se ona osmeli i ponovo počne da uspostavlja odnose sa starim ili novim prjateljicama ili prijateljima - savetuje psiholog.

Popović ističe da je od velike važnosti da osoba koja je zlostavljana vrati poverenje u sebe i svoje sposobnosti, kao i da počne da voli sebe.

- To je sve preduslov da žrtva skupi hrabrost i donese odluku da prijavi nasilnika. Dok do toga ne dođe važno je da prikupi dokaze o mlatretiranju i da shvati da može da izađe iz situacije u kojoj se našla. Žene bi trebalo da imaju uvek na umu da uz njih nasilje trpe direktno ili indirektno i deca i da će i njima najviše pomoći ako se suprotstave takvoj situaciji i prijave nasilnika - ističe Popović.

Ona ističe da je najvažnije da svaka žrtva razvije svest o tome da svako može da pobedi strah i da se suprotstavi nasilju, koje ni u kom slučaju nema opravdanje.

Video: Mihajlović: Predložiću da se napravi javni registar nasilnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanela

    25. novembar 2021 | 14:04

    U Srbiji je nažalost obrnuto,muškarci su najčešće zlostavljani od žena,a muškarcu je 100 puta teže dokazati nevinost,žena kada je ljuta može da izmisli takve stvari da joj pozavide i flimski režiseri.

  • XY

    25. novembar 2021 | 16:41

    A kako zastititi decu, od majki poput ove medicinske jahacice iz Leskovca?

  • Silja

    25. novembar 2021 | 20:41

    Da ,ja sam svog muza prijavljiva nekoliko puta ,pretio mi .omalazavao isterivao iz kuce nekoliko puta i mene i decu ,svakojakim imenima me nazivao ,zvala policiju isla u policiju i jos nista samo odlazu kod javnog tuzioca ,dok sve to bude ja cu da skrenem,sta dalje ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA