≫ 

U ovim gradovima se služi najbolja kafa: Evo gde možete da probate najskuplju na svetu, a gde se ona obavezno pije "s nogu"

Kada možete da spojite ljubav prema kafi i putovanjima, obavezno posetite neki od gradova koji su poznati po ovom tamnom eliksiru

  • 4

Ljubiteljima kafe koji bi tu strast rado uskladili sa svojim putovanjima preporučuje se da biraju gradove u kojima se već dugi niz godina, pa i vekovima, neguje kultura vezana za ispijanje tog magičnog crnog napitka.

Ljudima širom sveta je nezamisliv početak dana bez šolje kafe, a rituali ispijanja ovog kofeinskog napitka razlikuju se od države do države, pa čak i od grada do grada. Ovo su gradovi u kojima ćete najviše uivati u vašem omiljenom napitku.

Sao Paulo, Brazil

Samo spominjanje Brazila nas odmah asocira na kafu. Dobro, možda malo i na fudbal. Foto: Pixabay.com

Centralna i Južna Amerika područja su na kojima se uzgaja kafa sa savršenim rasponom okusa. Nadmorska visina pogoduje savršenoj kiselosti, a zbog idealne temperature zrna kafe su vrhunskog kvaliteta. Brazil je najveći svetski proizvođač kafe u proteklih 150 godina. Ova latinoamerička država, jedna od najboljih destinacija za ljubitelje kafe, je posebno poznata po kafi "Arabica" i "Robusta".

Sao Paolo ima pregršt kafića namenjenih za uživanje u prekrasnom ukusu ovog napitka, od tradicionalnih dragulja kao Sofa Café, Café Floresta i The Little Coffee Shop do savremenih kafića poput Beluga i Octavio.

Istanbul, Turska

Turska kafa najbolja je upravo u Turskoj. Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Turskoj kažu da kafa mora biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav. Turci kafu uvek poslužuju nakon jela, a prave je u bakrenoj džezvi. Kako bi ublažili gorčinu često je poslužuju s turskim slatkišima. Poslužuje se u tradicionalnim porculanskim fildžanima. Istanbul je, sa svojim brojnim kafićima, odredište za ljubitelje kafe. Autentična kultura turskog načina ispijanja kafe neguje se u Pierre Loti Café i Fazil Bey. Najbolje vreme za posetu Istanbulu je od septembra do početka novembra.

Milano, Italija

Ako se nađete u Milanu, obavezno popijte šoljicu kafe. Foto: Pixabay.com

U Italiji je najpopularniji esspreso koji se poslužuje u maloj šoljici i obično se konzumira stojeći. Zanimljivo je da Italijani smatraju da nije dobro naručivati kapućino u noćnim satima, jer je jutro jedino vreme za uživanje u kapućinu. Neki od najznačajnijih kafića u Milanu su Orsonero, Marchesi, Taglio, Caffe Napoli i Moleskine Café.

Džakarta, Indonezija

U Indoneziji se verno neguje tradicija ispijanja kafe. Foto: Wikipedia/Wizzard

Kafa je sastavni deo indonežanskog života. Indonezija je poznata po svojim izvanrednim sortama kafe, uključujući Java, Sumatran, Toraja i Gayo. Ljubitelji kafe i avanturisti u Džakarti mogu probati neke od najskupljih sorti kafe na svetu, kao što je Kopi Luwak.

Sijetl, Vašington, SAD

Sijetl, najveći grad u državi Vašington gde možete da popijete odličnu kafu. Foto: AP/Tanjug

Sijetl je savršeno mesto za strastvene ljubitelje kafe. Najbolje vreme za posetu kišnog grada je krajem juna ili između septembra i oktobra.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA