Tačan vodič kako da pratite vremensku prognozu, a da ne omašite, čak i kad to meteorolozi urade

Ukoliko je vreme promenljivo i pljuskovi su lokalni, sve do poslednjih minuta i pogleda na radarsku sliku nemoguće je otkriti gde će tačno da dođe do "provale oblaka"

  • 1

Koliko puta ste pogledali vremensku prognozu i rekli "opet su omašili". Ili: "Juče je pisalo da će biti sunce, a danas da će biti kiša?!". Pa ipak, redovno čitamo prognozu i ako to činimo onako kako treba, vreme će nas teško iznenaditi.

O tome kako se izrađuju prognoze i kako bi trebalo da ih tumačimo, ali i koliko prognozeri mogu da pogreše, za portal "Telegraf.rs" govori Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

Jugoslav Nikolić Jugoslav Nikolić, Foto: RHMZ

Najtačnija moguća je vremenska prognoza koja se izdaje za naredni dan. U 90 do 95 posto slučajeva ona se i ostvari.

Međutim, ona važi za čitavu teritoriju jednog grada ili oblast, a ukoliko je vreme promenljivo i pljuskovi su lokalni, sve  do poslednjih minuta i pogleda na radarsku sliku nemoguće je otkriti gde će tačno da dođe do "provale oblaka".

Prognoza za četvrtak Printskrin RHMZ

Za prognozu su najzaslužniji moćni računari i matematika, pa tako postoje i razne aplikacije na internetu na koje možemo samo delimično da se oslonimo.

Pravu sliku možemo dobiti tek kada meteorolog sadašnje stanje "provuče" kroz neki matematički model. A važno je i poznavanje lokalnih karakteristika koje ni računar ne može da uzme u obzir.

- Kratkoročne vremenske prognoze se izrađuju izračunavanjem, korak po korak, pomoću matematičko-fizičkih numeričkih modela i moćnih računara, pri čemu se početni uslovi za modele određuju merenjem i osmatranjem na meteorološkim stanicama. Pri tome se prognoze vremena izračunavaju svkodnevno, na osnovu najsvežijih izmerenih podataka od kojih se polazi, da bi se  novim izračunavanjem budućeg stanja izvršile korekcije, ili potvrde, prethodnih prognoza, a što je posebno važno u  promenljivim vremenskim uslovima kao što su bili proteklog maja ove godine. U javnost se izdaje opšta prognoza, usaglašena  na osnovu čitavog ansambla numeričkih modela i logičke i kritične kontrole sinoptičara, koja se na zahtev korisnika može još dopunjavati preciznijim informacijama za neki lokalitet - objašnjava direktor RHMZ Jugoslav Nikolić.

Hakeri, Kod, Programiranje Foto: Pixabay.com

Ali, odstupanja su moguća i meteorolozi ih prate.

- Najočekivanija odstupanja od prognozirane vremenske situacije su moguća u izraženo promenljivim vremenskim uslovima, u specifičnim procesima vezanim za ciklone i kada su u pitanju lokalne pojave. U letnjoj polovini godine, kada preovlađuju pljuskovite (lokalne) padavine, može se prognozirati samo oblast u kojoj postoje uslovi za razvoj istih. Tačna lokacija i  tačno vreme pojavljivanja oblaka, koji uslovljavaju lokalne pljuskove i grmljavinu, moguće je precizirati kada se oblak tog tipa uoči meteorološkim radarima, ili satelitima. Tek tada se praćenjem, iz minuta u minut, može odrediti putanja ovih oblaka i proceniti intenzitet pojava na toj putanji. Takvi grmljavinski oblaci mogu se stvoriti u kratkom vremenskom intervalu, najčešće u vremenskom intervalu 5-10 minuta - objašnjava Nikolić.

Beograd, nevreme, oluja Foto: Tanjug/Oksana Toskić

To je ona situacija kada se vozite se gradskim autobusom kroz stravičan pljusak, a kada dođete u svoj kraj, primetite da kapi kiše nije bilo. Govorite ukućanima o velikom pljusku, a oni odmahuju glavom "Nije ovde ništa padalo..."

A kada su u pitanju cikloni, mlazne struje u gornjim delovima atmosfere mogu usporiti ili izmeniti njihovo kretanje.

- Ako su dimenzije ciklona reda veličine oko 1.000 km, tada odstupanje od očekivane pozicije za samo 50-100 kilometara, što je realni događaj pri određenim sinoptičkim situacijama, može da ima za posledicu pomak zone padavina za isti red veličine. To, na primeru Srbije, može značiti pomeranje zone padavina iz jednog u drugi region i naizgled neočekivane izmene vremenskih prilika - kazao je direktor Nikolić.

Ciklon Oma, Cyclone Oma Izgld jednog od ciklona, Foto: NASA Worldview, Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS)

Druga je stvar kada se prognoziraju neprekidne dugotrajne padavine u jesen, zimu ili proleće, jer je tada najverovatnije da će se one i desiti baš tamo gde su prognozirane.

KAKO DA ZNAMO GDE ĆE BITI PLJUSAK

Jedini način da za dan kada je prognozirano nestabilno vreme saznamo da li će nas oblak zaobići ili ne jesu aktuelni podaci koje možemo pronaći na sajtu RHMZ. U krajnjoj liniji, tu je i broj telefona, koji svako može da pozove.

Aktuelni podaci Printskrin: RHMZ

- Na sajtu RHMZ-a postoje izmereni meteorološki podaci za veliki broj mesta za svaki satni termin. Pored toga, građani mogu da koriste radarske snimke oblačnosti i pažljivim praćenjem premeštanja uočene oblačnosti mogu na zadovoljavajući način da  sagledaju nailazak oblačnosti na njihovo mesto. Pored toga, na sajtu postoji deo sa najavama određene pojave za određeni region. Ukoliko građanima nisu jasne dostupne informacije, a važno im je da ne pokisnu, imaju telefone RHMZ-a za dodatno tumačenje meteorologa.

KOREKCIJE PROGNOZE RADE SE SVAKI DAN

- Verifikacija ostvarenja prognoze RHMZ-a za naredni dan pokazala je da se ona ostvaruje u 90-95 posto slučajeva. Procenat ostvarenja za sledeće dane se polako smanjuje. To su realne mogućnosti prognoziranja vremena svuda u svetu, pa i u Srbiji. I normalno je da se vrše korekcije prognoze, na osnovu najsvežijih podataka koji se koriste za proračun - kaže direktor RHMZ.

Prognoza Printskrin: RHMZ

Tako se na sajtu RHMZ svakoga dana ažurira prognoza za 5 dana, a dugoročne prognoze ne treba uzimati "zdravo za gotovo".

- Za izradu dugoročnih prognoza za 30 dana unapred koristi se statističko-analogni metod. Analogija se odnosi na neku raniju sličnu sinoptičku situaciju. Dugoročna prognoza je veliki izazov i praksa je pokaza da se s protokom vremena pouzdanost smanjuje, te se radi o prognozi orijentacionog karaktera. Građani ne bi trebalo da se drže strogo nekog datuma kada su ovakve prognoze u pitanju, već da gledaju osnovni karakter vremena - objasnio nam je Nikolić.

APLIKACIJE ZGODNE, ALI...

- Stotine aplikacija na sajtovima i telefonima su proizvod numeričkog modelovanja atmosfere i spadaju u kategoriju  takozvane "objektivne" prognoze. Ipak, bez logičke kontrole meteorologa i korekcije za svako područje, ili mesto, takve prognoze gube na preciznosti. Na zvaničnom sajtu RHMZ-a, daju se prognoze koje su krajnji rezultat rada meteorologa i one su u većini slučajeva pouzdanije - uverava Nikolić.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljakse

    11. jul 2019 | 14:55

    Više zbunjuju nego što pomažu ovi meteorolozi.Rasterali smo ptice, insekte, životinje oko nas, a oni su neprevaziđeni po pitanju promene vremena (nevremena). Ono što kompjuteri, matematički modeli i ostalo pomaže da se da sigurna prognoza za neku sredinu na "kratak" rok, isto urade ptice i insekti, samo ih treba posmatrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA