≫ 

Šta sve sadrži mleko što je neophodno ljudskom organizmu?

Za održavanje ljudskog organizma u zdravom stanju potrebne su mnogobrojne supstance koje putem hrane moraju da budu unesene u organizam, a praktično sve se mogu pronaći u mleku

  • 4

Mleko sadrži nekoliko stotina supstanci od kojih neke imaju izuzetan značaj za ljudsku ishranu, dok su druge nezamenljive.

Zahvaljujući blagotvornim dejstvima, mleko ima veliki nutritivni značaj kod odraslih i dece, a visok sadržaj kalcijuma čini ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani.

Prema hemijskom sastavu u osnovne komponente mleka se svrstavaju proteini, ugljeni hidrati, masti, mineralne materije uključujuči mikroelemente i vitamine. Proteini mleka sadrže sve esencijane amino kiseline potrebne za građu tkiva, fermenata i hormona u ljudskom organizmu, koje on nije u stanju sam da sintetiše.

Foto-ilustracija: Pixaby

Mnogobrojna naučna istraživanja pokazuju da isključivo kravlji proizvodi imaju brojne dobrobiti po zdravlje čoveka i zato kravlje mleko predstavlja jednu od neophodnih namirnica za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Engleski naučnici takođe su dokazali da mleko konzumirano pre spavanja, obezbeđuje dublji, mirniji i duži san koji je takođe važan faktor za zdravlje ljudi.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA