≫ 

Oči su vam crvene i suzne? Onda pravite ozbiljnu grešku sa sočivima koja može skupo da vas košta

Verovali ili ne sočiva mogu da se zagube u vašem oku i tu ostanu po nekoliko decenija, a da toga niste svesni. Evo šta da radite i gde da tražite "izgubljeno" sočivo

  • 0

Deni Frenks je poslednjih 30 godina koristio kontakna sočiva, koje je bez ikakvog problema nosio 18 sati svaki dan.  Pre dve godine doživeo je bol u desnom oku. Oko ga je zabolelo dok se vraćao sa posla, toliko da je morao da odmah zaustavi vozilo. Kada je to učinio, noga mu je skliznula ka papučici gasa i umesto da stane, udario je u automobil koji je bio parkiran ispred.

OSTAO BEZ OKA ZBOG SOČIVA: Napravio je propust koji ga je skupo koštao (FOTO) (VIDEO)

Nosio je sočiva dok je spavao pa oslepeo na jedno oko (VIDEO)

NE IGRAJTE SE S VIDOM: Od jeftinih sočiva može da se oslepi! (FOTO)

Odveli su ga u bolnicu sa sumnjom da je doživeo srčani udar, iako je bio svestan da mu je spalo sočivo sa desnog oka.

- Kratkovid sam, nosim tvrda sočiva koja propuštaju kiseonik. Obično ih osetim kada stavim prst, ali ovog puta kada sam proverio desno oko, ništa nisam mogao da nađem. Pretpostavio sam da je spalo u toku nesreće - rekao je Deni, prenosi "Dejli Mejl"..

Posle pet dana testiranja, doktori su zaključili da je Denijevo srce zdravo, ali ništa nisu mogli da mu pronađu u oku, iako su koristili mirkoskop. Rečeno mu je da nema ništa u oku i da neprijatan osećaj posledica grebanja, koje je sočivo napravilo tokom nesreće.  Ipak, u naredna četiri meseca nastavio je da s vremena na vreme oseti problem sa desnim okom.

- Nosio sam staro sočivo i novo za desno oko. Ponekad su mi išle suze i osetio sam peckanje, naročito ujutru. Dešavalo mi se da osetim jak bol. Bio sam siguran da je to posledica starog sočiva, koja je najverovatnije ostalo u oku. Otišsao sam kod svog optičara, ali ni on nije mogao da pronađe niša - objasnio je on.

Uoči Nove godine 2016. probudio sam se i pogledao se u ogledalo. Imao sam šta vidim. U desnom oku sam imao sočivo, one koje nedostaje. Bio sam u šoku. Svi su me poslednja četiri meseca ubeđivali da nemam ništa u oku. Bilo je u idelanom stanju, niti suvo, niti slomljeno  - rekao je 53-godišnji Frenks.

Foto-ilustracija: Foter/nikozz

Stručnjaci smatraju da sočivo ne može da se izgubi u oku, ali Deni nije prvi koji je naišao na drugačiju situaciju. Ranije ove godine, medicinski časopis "Minerva" saopštio je priču o 67-godišnjoj ženi koja je otišla u bolnicu u blizini Birmingema kako bi operisala kataraktu.

Kada su je doktori pogledali oko pronašli su 17 plavičastih, mekanih, stranih tela. Ispostavilo se da je žena koristila jednokratna sočiva ceo život, ali nije redovno išla na kontrole. Kupovina kontaknih sočiva danas je veoma laka. Zamenu za naočare za vid možete nabaviti bez prethodne posete doktoru.

Sočiva nisu dizajnirana da stoje u kapcima, a to je upravo mesto gde se skladište "izgubljena" sočiva. Dakle, ako završe tamo, manje je verovatno da će se vratiti na vidno mesto jer je površina manje glatka i drugačija od prednjeg dela oka - poručio je oftamolog hirurg iz Londona Raj Das-Baumik.

I dok se prašina ili zalutale trepavice jednostavno nestanu uz pomoć suza ili membrane koja pokriva prednji deo oka, kontaktna sočiva mogu da se natalože u jastučićima koji proizvode suze, držeći sočivo na pogrešnom mestu.

Foto-ilustracija: Foter/dave lewis 88

Postoje dve glavne vrste kontaktnih sočiva: mekana, obično napravljena od plastike koja sadrži vodu i polu-tvrda, koja su manje fleksibilna. Mnogo veća verovatnoća dase uklone iz oka imaju tvrda sočiva jer su manja, čvrsta i mobilnija. Pored neugodnosti zaostalo sočivo može da iazove oštećenje i infekciju.

- Poznavao sam ljude kojima se kontaktna sočiva zaglavila u zadnjem delu oka, najmanje šest meseci, možda i duže. Onda je neophodna hirurška intervencija. Oni se često nalaze i ispod kapaka. Najlakše bi bilo da se podigne kapak i pogleda ispod - objasnio je Robert Glas.

Ako želite da pronađete izgubljeno sočivo, prvo što treba da uradite je da operete ruke, podignete kapak i vidite da se nije tu zaglavilo. Zatim upotrebite veštačke suze i lagano masirajte gornji deo kapka u kružnom pokretu. Trepnite nekoliko puta uzastopno kako bi se sočivo smestilo na centralni deo oka.

Ovo možete probati nekoliko puta, ali nemojte trljati samo sočivo, jer to može dovesti do oštećenja. Isto tako ne koristite vodu da isperete oko, jedino ako prethodno nije prokuvana.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA