Imamo 820.000 razloga zbog kojeg majke moraju da doje svoju decu

Laktacija je korisna ne samo za bebe, već i porodilje kod kojih može da se smanji rizik od raka dojke i jajnika

  • 6

Svake godine 820.000 dece mlađe od pet godina umre od posledica nedojenja, pokazala je studija britanskog medicinskog časopisa "The Lancet". Na tu cifru dodajte 20.000 smrtnih slučajeva majki koji se mogao sprečiti da su dojile ili bile edukovan, ističe se u ovogodišnjem izveštaju Svetske zdravstvena organizacija (SZO).

Hrabra majka je odlučila da celom svetu otkrije krajnje neobičnu stvar koju dojenje čini grudima - a svi o tome ćute (FOTO)

MRAČNA STRANA DOJENJA: Za bebu nema ničeg boljeg od majčinog mleka, ali telo žene prolazi kroz pakao!

Nju je mama DOJILA do pete godine života! Ali, da li je to zdravo?

Laktacija štiti od bolesti povezanih s prolivom i respiratornim infekcijama koje su vodeći uzročnici smrti beba u zemljama u razvoju. Dojenje je povezano i sa smanjenim rizikom od dečije leukemije. Prema izveštaju iz 2015. moglo se sprečiti 14-20 odsto slučajeva dečije leukemije da su bebe dojene šest meseci ili duže.

Bebe koje su dojene pokazuju veći koeficijent inteligencije, što im, dugoročno gledano, povećava šanse za uspešnijim životom, navodi se u izveštaju SZO.

Majkama dojenje takođe donosi brojne dobrobiti. Osim što smanjuje rizik od raka dojke i jajnika, pomaže u bržem oporavku nakon porođaja, vraćanju maternice u prvobitno stanje te zbližavanju mame i bebe.

Foto: Pixabay

Prema Lancetu, dojenje može sprečiti 20.000 slučajeva smrti od raka dojke svake godine.

Žene prestaju da doje zbog brojnih razloga - nedovoljne edukovanosti, starih priča da mleko može biti loše ili vodenasto, ranog povratka na posao, bolesti...

Svtska zdravstvena organizacija ističe da bi svaka beba trebalo da bude dojena do šestog meseca života, a kasnije uz prikladnu dohranu. Preporučuju dojenje do druge godine, a iza toga nastavak po želji majke i deteta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    5. avgust 2017 | 18:06

    Mame,samo hrabro i nemojte odustajati.Sina sam dojila do 15.mes,sa kcerkom nisam bas imala tu srecu ali sam je ipak dojila do 6.mes.

  • Daca

    5. avgust 2017 | 22:54

    Ja imam troje dece i dojila sam ih svo troje po dve godine.Hvala bogu deca su mi zdrava a menu nista ne hvali.Svakoj majci treba da je zdravlje detete na prvom mestu.Jel ima nesto bitnije u zivotu?

  • Aca

    5. avgust 2017 | 23:07

    Da pohvalim ovim putem svoju ženu jer znam da nije lako, dojila cerku celih 3 godine sve dok zbog trudnoće nije morala prestati i sad doji drugo dete tako. Svašta su nam govorili ali mi znamo da to valja. Hvala ti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA