≫ 

8 JESENJIH namirnica koje mogu da se kupe na pijaci, a tope kilograme kao lude

Dolaskom jeseni, na naše pijace stižu nove vrste voća i povrća koje su karakteristične za ovo godišnje doba

  • 0

Neke vrste obiluju hranljivim materijama koje pomažu da ojačate vaš imuni sistem ali i da sagorite suvišne kilograme.

Naučnici su pronašli nešto jezivo u muškoj spermi da ćete istog trenutka zaboraviti na seks

Šok tvrdnja doktora: Depresija vrlo lako može da se izleči ovim lekovima

U telu se svakoga dana STVARA RAK - ali organizam radi jednu neverovatnu stvar kako bi nam SPASAO ŽIVOT

Od bundeve i pečuraka, do japanskih jabuka i nara, ovo su namirnice koje vam mogu pomoći u gubljenju neželjenih kilograma, a neke od njih su jako jeftine

1. Bundeva

Bogata je vitaminom A i C i sadrži protivupalne omega 3 masne kiseline. Predstavlja odličan izvor kalijuma i sadrži vitamin B koji pomaže u razgradnji masti, proteina i ugljenih hidrata koji se nalaze u masnim naslagama, posebno na stomaku.

Foto-ilustracija: pixabay.com

2. Pečurke

Obiluju vitaminima B i D, a odličan su dodatak mnogim jelima i salatama. Poboljšavaju metabolizam i bogate su selenom koji obnavlja oštećene ćelije.

3. Karfiol

Odlična je zamena za hranu bogatu skrobom. Narendani karfiol može da se koristi umesto pirinča, a pire od karfiola menja krompir pire. Pomaže u smanjenju rizika od nekih vrsta raka zbog antioksidativne aktivnosti. Bogat je vlaknima i zadržava osećaj sitosti.

4. Jabuke

Jabuke su na jesen neizostavne na našoj trpezi. Bogate su vlaknima i vitaminom C, antioksidansom značajnim za zaštitu desni i zarastanje rana poboljšanjem proizvodnje kolagena.

5. Kivi

Ovo voće je idealno da se zadovolji želja za slatkim a da se ne unesu dodatne kalorije. Jedan kivi srednje veličine ima oko 60 kalorija i sadrži svu količinu vitamina C koji nam je potreban u toku dana. On zbog ovog vitamina pomaže organizmu da oksidira masti tokom vežbanja umerenog intenziteta. Sadrži i dosta kalijuma, dvostruko više nego banana i pomaže u preradi masti i uglenjih hidrata.

Foto-ilustracija: Foter/jonycunha

6. Japanske jabuke

Sadrže vitamine A i C i vlakna, a bogate su i manganom koji pomaže u razlaganju masti i proteina.

7. Kruške

Iako su slatke sadrže samo 100 kalorija. Dobar su izvor vitamina C , pomažu u pružanju osećaja sitosti zahvaljujući svojoj sposobnosti da povlače vodu i pretvaraju je u gel. Tako usporavaju varenje što može da utiče na smanjenje holesterola u krvi.

8. Nar

Doći do semenki ovog voća je pravi izazov, ali je svakako vredno truda. Ovo slatko voće bogato je vitaminima C i K, zatim polifenolima, antioksidansima koji smanjuju masne ćelije i sprečavaju njihov razvoj.

Daljinac

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA