Pogledajte šta se sve dešava telu iz dana u dan kada dobijemo grip

Sezona gripa nam se polako primakla i činimo sve kako bismo ojačali svoj imuni sistem i izbegli bolest

  • 1

Ukoliko niste imali sreće i razboleli ste se, postoje neke stvari koje trebate da znate, a dešavaju se vašem organizmu.

Evo zašto nikako ne bi trebalo da pijete sok od pomorandže i kafu kada ste prehlađeni

Za Pomoravlje 6.070 vakcina protiv gripa

LEKARI TVRDE: Pevanjem ove pesme dva puta dok perete ruke BUKVALNO MOŽETE DA SPREČITE GRIP

U prvih 24 sata virus nekako dođe u kontakt sa našim respiratornim sistemom kroz vazduh ili sluzi koju neko izbaci i onda mi dodirnemo kontaminiranu površinu. Onda stavimo ruke blizu lica i usta, nosa ili očiju i to je to. Virus koji uđe u respiratorni sistem polako počne da se umnožava, ali vi nemate nikakvih simptoma. Na žalost ne postoji mnogo toga što možete da uradite jer verovatno niste ni svesni infekcije.

Foto-ilustracija: Profimedia

U narednih 5 do 7 dana, imune ćelije se grupišu kako bi napale virus i šalju signal telu da aktivira imuni sistem. Imuni sistem se aktivira i pruža otpor virusu. Simptomi su umor, groznica, kijanje, jeza i svrab po telu. Smanjite simptome tako što ćete uzimati dosta tečnosti, čajeve, aspirin ili nešto za temperaturu. Najbolje što možete da uradite u ovom stadijumu jeste da odmarate. Veoma ste zarazni u ovoj fazi pogotovo prvih dana kada se simptomi pojave, pa ostanite kod kuće i izbegavajte odlazak na posao.

Poslednji dani gripa su dani trijumfa imunog sistema nad njim. Upala se konačno smanjila i osećate samo blagi umor i suvo grlo. Nemate temperaturu i malaksalost što je jako bitno. Odmarajte koliko možete, ali trebalo bi da lakše obavljate neke stvari nego ptrethodnih dana. Više niste toliko zaraznii možete da se vratite na posao.

Foto: pixabay.com

Zarazni ste onoliko dugo koliko su vidljivi vaši simptomi. Temperatura je najbolji pokazatelj da ste još uvek zarazni, a kada više ne budete osećali malaksalost i bol u kostima i mišićima znaćete da je ovoj fazi došao kraj.Koliko će neko biti bolestan zavisi od samog stanja organizma. Simptomi i dužina bolesti varijraju od osobe do osobe, a posebno trebaju da se paze osobe kojima je imuni sistem oštećen ili oslabljen nekom drugom bolesti.

Lekari upozoravaju da pravite razliku između gripa i prehlade. Kod prehlade simptomi su obično sporiji nego kod gripa i uključuju kijanje, curenje nosa i nazalne simptome, dok grip prate temperatura, kašalj, bol u mišićima, umor i suvo grlo. Još jedna razlika je u tome da prehlada u većini slučajeva ne može da se spreči, dok postoji dosta mera prevencije kada je u pitanju grip.

Daljinac

(Telegraf.rs/huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Polo

    16. oktobar 2017 | 13:06

    Pocnite jos danas da jedete narandzasto voce i povrce( mandarine, pomorandze, sargarepu....) jer su pune vitamina A koji je presudan(pored vitamina. C) za odnranu od prehlade i gripa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA