Karoši sindrom: Japanci umiru zbog previše posla, a rešenje je neverovatno prosto

Jedan od najmarljivijih naroda na svetu su Japanci, ali rad nije uvek dobar za njihovo zdravlje

  • 8

Japanska kultura rada je toliko intenzivna da oni imaju termin za smrt zbog previše posla koji je nastao sedamdesetih godina prošlog veka – karoši.

Dok žene rade od jutra do mraka, muškarci gazduju imovinom: Realna slika srpskog sela nad kojom bi se mnogi zaprepastili (VIDEO)

Moba je jedinstven srpski običaj: Danas je gotovo zaboravljena, a nekada je bila sastavni deo života srpske seoske zajednice

Ako pripadate nekoj od ovih grupa ljudi, vi ne smete da radite noću, niti prekovremeno!

Japanska vlada bori se sa ovim fenomenom, ali izgleda bezuspešno. Karoši, koji označava previše vremena provedenog u kancelariji, odnosi sve više života. Poslednja žrtva je Miva Sado, novinarka stara 31 godinu koja je imala 159 sati prekovremenog rada u jednom mesecu, pre nego je njeno srce otkazalo.

Ovaj sindrom može da se prati sve do Drugog svetskog rata. U ranim pedesetim godinama, premijer Šigeru Jošida istakao je da je pokretanje i jačanje ekonomije prioritet. On je kompanijama savetovao da radnicima ponude siguran posao dok će zauzvrat tražiti lojalnost. To je upalilo jer je sada japanska ekonomija treća u svetu, a sve zahvaljujući ovom predlogu od pre 65 godina.

Foto: Pixabay

Ali decenijama kasnije, sve je više radnika koji su počinili samoubistvo ili doživeli neki srčani napad usled velikog stresa kojim su izloženi i zbog nedostatka sna, piše Independent. Istraživanje koje je urađeno 2016. godine pokazalo je da 20 procenata od ispitanih 10.000 učesnika ima preko 80 sati prekovremenog rada mesečno. Polovina njih je rekla da ne uzima plaćeni odmor.

Nekada je ovaj sindrom bio zastupljeniji kod muškaraca, danas je kod žena. Sve više mladih ljudi radi prekovremeno jer od njih to očekuju njihovi nadređeni zato što oni počinju karijeru i treba da napreduju.

Foto: Pixabay.com

Japan pokušava da reši ovaj problem tako što obezbeđuje poslovne ugovore koji ljudima daju malo više slobodnog vremena. Oni su uveli Premijum plan za petak kada je radnicima poslednjeg petka u mesecu dozvoljeno da odu s posla u 15 časova. To nije urodilo mnogo plodom, jer kompanije targetiraju ljude koje kontaktiraju na kraju meseca pa su radnici samo pod većim pritiskom da to završe do petka u 15 časova.

Mnoge firme dovijaju se kako da spasu svoje radnike od karošija tako što obezbeđuju besplatan doručak za one koji rano dođu i ne ohrabruju ih da ostaju na poslu do kasno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    6. februar 2018 | 09:37

    Pa sada uporedi njih i npr. Grke koji su dobijali novcani bonus samo da dodju redovno na posao

  • Darinka Sestra brata jako voli,a ne znam za obratno.

    6. februar 2018 | 10:00

    Pa šta reći... nek'im je Bog u pomoći...

  • Jeretik

    6. februar 2018 | 09:52

    Robovi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA