≫ 

Kako da znate da li ste vi ili vaše dete dobili - MALE BOGINJE

Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti

  • 30

Male boginje su se za samo mesec dana pojavile kod 36 osoba u Srbiji, uključujući i srpske enklave na Kosovu i Metohiji.

Novi slučaj malih boginja: Beba od dve godine sa Kosova se leči u Beogradu

Porodična epidemija malih boginja u Kraljevu: Obolele majka i beba!

Temperatura veća od 40 stepeni, ospe, malaksalost, curenje nosa i kašalj, crvene i vodnjikave oči, sve su to simptomi malih boginja.

Stručnjaci kažu da je dovoljan samo jedan kontakt sa zaraženom osobom i neminovno dolazi do širenja bolesti, kao i da jedna osoba može zaraziti njih 15.

Epidemiolozi upozoravaju da je hirurška maska relativna zaštita, a jedina pouzdana je upravo MMR vakcina koje se mnogi plaše zbog negativne i neosnovane kampanje koja se vodi protiv nje.

Foto-ilustracija: Profimedia

"Zaraza se vrlo brzo širi, dete je zarazno i pre nego što se pojave prvi simptomi", upozoravaju epidemiolozi.

Dva dana pre pojave simptoma, kada je dete naoko zdravo, ono je izvor zaraze. Kada dobije visoku temperaturu i četiri do pet dana od pojave ospi ono može da zarazi druge osobe.

Lekari navode da period inkubacije bolesti traje od 10 do 12 dana, da se ospe pojavljuju između dva i četiri dana od početka, a prolaze posle četiri do šest dana.

MMR vakcina se daje u drugoj godini života, a važno je da dete bude potpuno zdravo kada se vakciniše.

Primanje vakcine se odlaže ukoliko dete ima temperaturu preko 38 stepeni, stomačnu infekciju s povraćanjem, kada imunitet deteta može da oslabi i kada ima crvenilo po koži.

Osim malih boginja, MMR vakcina štiti i od druge dve virusne bolesti: crvenke (rubeolus) i zaušaka (mumpsa). I rubeola spada u grupu osipnih groznica, gde se, pored povišene temperature, kašlja, javljaju i različite ospe na koži.

Daljinac

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Comment

    5. novembar 2017 | 12:08

    MMR vakcina stiti protiv 3 zarazne bolesti. Morbili su visoko kontagiozno oboljenje, veoma ozbiljno, sa mogucim teskim komplikacijama i neretko smrtnim ishodom. Rubela je lakse oboljenje kada se dobije u detinjstvu ali je u odrasloj dobi uzrok najtezih kongenitalnih malformacija i mrtvorodjenosti ploda, kao i spontanih pobacaja ukoliko se dobije u periodu trudnoce. Ospa kod nje cesto bude diskretna i kratkotrajna tako da trudnica i ne zna da ju je prelezala,bude kasno kada otkrije nezeljenim dogadjajem. Mumps moze da bude uzrok upale testisa i jajnika sa posledicbim sterilitetom. Sve ovo je cesca komplikacija navedenih bolesti kod dece od komplikacija same vakcine. MMR vakcina je ziva, oslabljena i postoji mogucnost da dete razvije blag oblik bolesti. Ali to je propratni efekat koji je bezazlen u odnosu na razvoj prave teske klinicke slike pri izlaganju virusu u punoj snazi.

  • Leonora

    7. novembar 2017 | 13:10

    Zasto lepo ne odvoje te vakcine,ako su vec zive,pa neka primaju deca?Zasto drugi mogu da biraju da li hoce monovalentne ili visevalentne i proizvodjaca,a kod nas je primis sta ti daju?!

  • Zorana

    7. novembar 2017 | 23:43

    Ja sam prelezala sve boginje, moje dete posle mmr bolovala dva meseca, imala uvećane žlezde po vratu, drugo dete posle pentaksima bilo jedva pokretno godinu dana, lecena u zavodu za cerebranu paralizu, kao neko ko je studirao medicinu vrlo dobro znam značaj vakcinacije ali neka hvala od dva zla izabrala sam da decu ne vakcinišem, plašim se, jedina vakcina koju će dobiti jeste protiv tetanusa i tuberkuloze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA