≫ 

Tečnost koju žena izbacuje kada pukne vodenjak nije voda - već nešto mnogo gadnije

Amniotička tečnost koja se izbacuje kada pukne vodenjak zapravo nije voda

  • 1

Kada pukne vodenjak to je znak da je beba spremna da dođe ne svet i da je porođaj počeo. Tečnost koja se tada izbacuje iz materice majke nije voda već bebin urin.

Bilo je nemoguće dati bolesnoj bebi lek, a onda je uzela slamčicu i smislila genijalno rešenje kako bi olakšala život roditeljima

To je urin koji se 20 nedelja skupljao u majčinoj utrobi i okruživao bebu. Dok će se nekima ovo činiti gadnim, to je zapravo dobar znak jer se bebini bubrezi razvijaju i počinju da rade još dok je ona u stomaku. Urin je znak da je beba zdrava i da je sve u redu.

Neke žene osete pucanje vodenjaka kao golicanje, neke kao da su se upiškile, a neke samo osete pritisak. Kakav god da je osećaj, nikada ga neće zaboraviti.

Foto: Profimedia

Vodenjak se formira još na samom početku trudnoće, tačnije od začeća. Tada amniotski džep počinje ad se puni tečnošću, a do trenutka kada beba počne da izlučuje urin ispunjen je vodom i tečnosti iz tela majke.

Od 10 nedelje se razvijaju bebini bubrezi i počinju sa radom. Oni izbacuju veoma male količine urina u tečnost oko bebe. Do 20. nedelje koncentracija urina je malo veća. Pored urina tečnost sadrži i mrtve ćelije kože koje doktori koriste kako bi testirali bebu na neke genetičke poremećaje preko uzorka amniotičke tečnosti. Ovaj postupak je poznat kao amniocinteza.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorana

    12. novembar 2017 | 09:26

    Pa sta, nista lepse od rađanja bebe i nista cistije, ta tecnost je sterilna da postoji bilo kakva prljavstina i beba i majka bi umrle, nista cistije od bebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA