Pušenje ili zdravlje zuba – postoji li i treća opcija?

Duvanski dim je i poznati "kradljivac" antioksidansa...

  • 7

Danas u Beogradu počinje 14. po redu simpozijum oralnih hirurga i implantologa Srbije

To je bio povod da doktorku Ivanu Eskić, specijalistu oralne hirurgije zamolimo da nam pojasni temu koja često nalazi masto na ovakvim stručnim skupovima - koliko i kako pušenje utiče na zdravlje zuba; ali i novi aspekt ove priče - da li zamene za cigarete mogu sprečiti oboljenja izazvana štetnim dejstvom duvanskog dima.

- Brojnost pušačke populacije na našim prostorima je na nezavidnom nivou. I uprkos anti-pušačkim kampanjama, čini se, da se taj broj ne smanjuje, kao što se ne smanjuje ni broj štetnih efekata po zdravlje koje pušenje i duvanski dim nose sa sobom. Sagorevanje duvana do koga dolazi prilikom pušenja klasične cigarete je najveći problem za zdravlje pušača. U tom procesu nastaje duvanski dim koji predstavlja složenu mešavinu supstanci sa više od 4.000 poznatih sastavnih delova, od kojih su mnogi štetni po zdravlje.

Termički i hemijski efekti sagorevanja duvana su najveći uzrok promena na zubima i u usnoj duplji. A što je veći broj popušenih cigareta, to je veći broj "pušačkih" promena, među kojima su: duvanske pigmentacije,nikotinsko nepce, obložen jezik, neprijatan zadah,poremećaj čula ukusa, karijes, abrazija zuba,ljuštenje epitela oralne sluzokože, hiperkeratoza, parakeratoza, submukozne fibroze, leukoedem, oralne ulceracije,prekanceroze...

Foto: Profimedia

Među njima su najčešće duvanske pigmentacije, koje osim što su estetski neprihvatljive, formiraju i neravnine na površini zuba, što pogoduje povećanoj akumulaciji i zadržavanju dentalnog plaka, glavnog uzročnika karijesa i parodontopatije. Duvanski dim smanjuje nivo imunog odgovora u usnoj duplji. Pušači imaju teže oblike parodontopatije od nepušača, što je ne samo stomatološki već i ekonomski i socijalni problem zbog učestalosti i posledica ovog obolenja.

Duvanski dim je i poznati "kradljivac" antioksidansa. U krvi pušača dokazano je i do 60% manje vitamina C, neophodnog za sintezu kolagena, bitnog sastojka potpornog tkiva zuba, kosti i kože. Pušenje usporava zarastanje rana posle vađenja zuba, komplikuje nehirurško ali i operativno lečenje, i čest je uzrok gubitka zubnih implantata.

Zbog svih navedenih i velikog broja ovde nepomenutih poremećaja, za zdravlje zuba i usne duplje prestanak pušenja je najbolje moguće rešenje. Ipak, svaki se stomatolog u praksi lako uverio da kod velikog broja pacijenata to jednostavno nije opcija. A da li su alternativni duvanski proizvodi rešenje, pitanje je koji postavljaju mnogi pušači.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zbog toga sam se lično bavila praćenjem svojih pacijenata koji su bili dugogodišnji pušači, a onda kao altrenativu prihvatili najnovije duvanske proizvode, čija je osnovna karakteristika da duvan ne sagoreva, već zagreva i pri tom procesu što je najvažnije ne stvara duvanski dim, niti katran. Već nakon tri meseca je primećeno odsustvo pušačkih pigmentacija, naslaga na zubima i kamenca, odsustvo neprijatnog zadaha, smanjenje i odsustvo zapaljenskih promena mekih tkiva usne duplje, kao i bolji biološki odgovor tkiva na različite hirurške intervencije.

Ovo su dovoljno dobri pokazatelji da ne treba zatvarati oči pred zamenama koje pružaju mogućnost preventive promena i oboljenja izazvanih štetnim dejstvom duvanskog dima. Ipak, po mom mišljenju, alternativni duvanski proizvodi ne bi trebalo da budu cilj, već prelazno rešenje na putu ka odvikavanju od bilo kakve konzumacije duvana.

(Telegraf.rs/ dr. Ivana Eskić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    24. novembar 2017 | 18:58

    Odvikavanje da..lako je pričati a teško primenjivati..

  • Milos

    24. novembar 2017 | 23:33

    Posle 27 godina bez dana pauze i sa po 3 paklice dnevno prestao sam e o pre 2 meseca!!! Moja tajna je "Tabex". Ima ga u svakoj apoteci, 1500din.. ko ga je izmislio zasluzuje nobelovu nagradu!

  • BASA

    25. novembar 2017 | 15:42

    Pusio sam 25 godina ! Poceo sam mnogo da kasljem , lekar je rekao : staracka astma ili bez toga ! Istog dana nisam zapalio ! Nepusim vise tj. 15 godina ! Najteze je bilo prvih nedelju dana , kocile su se noge i ruke ! Poceo sam da pesacim ! Nigde se nisam hvalio da nepusim , jer bi me namerno nutkali , duvali dim u lice ! Izgovor je bio , nesto me grlo boli ili zub ili prepusio sam ! Posle nekog vremena me niko nije zapitkivao ! Sada , i dalje svuda idem peske , bazen , teretana 2x nedeljno ! Vodite racuna da se ne ugojite jer se ukusi menjaju ! Dobro je otici kod nutricioniste , zbog kontrole ! Znaci , samo jedno " veliko NE " !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA