≫ 

Nije svaki bol isti: Evo koji lekovi se koriste protiv blage glavobolje, a koji protiv drugih bolova

Kada osećamo bol primorani smo da popijemo neki lek ukoliko metode poput odmaranja i hladnih obloga ne pomažu

  • 0

Sa lekovima protiv bolova treba biti naročito na oprezu jer je svaki bol drugačiji i zahteva lek iz određene kategorije.

14 godina pre smrti vašem telu će se desiti drastična promena koju ne smete da ignorišete

Pored toga što vam možda neće pomoći u uklanjanju bola, može još i da dovede do pojave neželjenih efekata. Postoji mnogo lekova protiv bolova koje možete da kupite bez recepta kao što su paracetamol, ibuprofen i aspirin, ali to ne znači da su oni apsolutno bezbedni. Posebnu pažnju morate obratiti ukoliko ste alergični na neki lek ili imate neku hroničnu bolest.

Lekar i farmaceut su tu da procene o kakvom se bolu radi i daju vam adekvatan lek. Ukoliko ipak rešite da na svoju ruku popijete neki od lekova protiv bola, ovo morate da znate.

Foto: Pixabay

Paracetamol treba koristiti kod slabijeg do srednjeg bola, a kada ga pijete proverite da li neki od drugih lekova koje pijete ne sadrži već paracetamol jer prekomerna doza može da vam ošteti jetru. Lekovi za artritis i oni protiv prehlade i gripa uglavnom imaju u sebi paracetamol. Daje se deci starijoj od mesec dana protiv bola i groznice, ali morate voditi računa o dozi i jačini leka jer on nije isti kao i za odrasle.

Ibuprofen je bez steroida i protivupalni lek koji je efikasan protiv umerenog do srednjeg bola, a preporučuje se u malim dozama kako bi bio efikasan. Osobe koje imaju problema sa stomakom, srcem i bubrezima, visokim pritiskom i astmom treba da izbegavaju njegovu upotrebu. Daje se protiv temperature deci starijoj od 3 meseca i težoj od 5 kilograma jer u suprotnom može da bude opasan. Najviše se koristi kod bolova u mišićima jer dovodi do njihovog opuštanja i olakšanja bola.

Foto: Profimedia/Alamy

Aspirin se uzima kod slabog do umerenog bola, a izbegavajte ga kod problema sa varenjem, refluksom ili čirem. Zabranjen je za upotrebu kod dece mlađe od 16 godina.

Kondein je jedan od opioida povezan sa morfijumom i dostupan je u malim dozama u apotekama u kombinaciji sa paracetamolom u jednoj piluli. Veće doze moraju da idu na recept. Koristi se kod jačih bolova u kontrolisanim dozama.

Morfijum i lekovi na bazi morfijuma su veoma dobri kod jakih bolova. Može da se koristi u vidu tableta, kapsula i flastera i prepisuje se tek nakon konsultacija sa doktorom i specijalistom koji je zadužen za bol u određenom delu tela. Doza i upotreba su uvek pod strogom kontrolom.

Kod hroničnog bola najbolje je koristiti lekove koji su protiv upala i bez steroida, neki od antidepresiva i antiepileptika, ali i kanabinoide ukoliko je marihuana legalizovana u medicinske svrhe.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA