• 0

Uzdržite se od prejedanja tokom praznika ako želite da izbegnete ove probleme sa stomakom

Bogate trpeze predstavljaju nezaobilazni deo slavskih i prazničnih gozbi, a prekomerni unos hrane i pića za posledicu ima otežano varenje

  • 0

Obično se nakon obilnih obroka javi nadutosti s mučninom, podrigivanje, osećaj bola i nelagodnosti u gornjem delu stomaka.

Ne zanemarujte ove simptome: Izgleda kao trovanje hranom, a u stvari je nešto mnogo ozbiljnije

Gastroenterolog Tatjana Cvejić Pašić kaže da je hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih, često izuzetno kalorična - masna i jaka, te je izrazito teška za varenje. 

-Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno, pojasnila je dr Cvejić Pešić za Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Loše životne navike i nedovoljno kretanje, kako kaže, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do značajnog porasta metaboličkog sindroma - povećao se broj pacijenata koji boluju od šećerne bolesti tip 2 i povišenog krvnog pritiska. Procena je da oko 35 odsto pacijenta koji imaju šećernu bolest tip 2 ima i poremećaj egzokrine funkcije pankresa.

Cvejić Pešić pojašnjava da se osećaj nelagodnosti u stomaku, težina, mučnina i preterana nadutost mogu smanjiti preparatima pankreasnih enzima.

-Treba naglasiti da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog creva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima, kaže doktorka.

Foto: Instagram/milos8194

Pojašnjava da kod takvih pacijenata nema adekvatne količine žuči za varenje masti ili hrana zbog operativno skrećenih organa "brže propasira", te izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu PH vrednost za delovalje.

Svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima.

-Ukoliko tegobe i dalje postoje uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent se mora obratiti svom lekaru i uraditi laboratorijske analize, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti-, zaključila je Cvejić Pešić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Nadutost, mučnina, podrigivanje, osećaj bola i nelagodnosti mogu biti i rezultat mnogobrojih oboljenja digestivnog trakta kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog creva.

Od pomoći može biti i promena životnih navika kao što je konzumacija manjih i češćih obroka, dovoljno vremena izdvojenog za svaki obrok, izbegavanje određenih namirnica čijom razgradnjom nastaju gasovi, izbegavanje "brze hrane", "grickalica" i gaziranih pića.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima