Vežbanjem protiv spondiloze: Sprečite okoštavanje kičme i bol uz pomoć par vežbi dnevno

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba

  • 0

Spondiloza se može sprečiti i za to je ključno vežbanje, ali je ovo oboljenje dosta uslovljeno i genetikom.

Tajanstvena boja očiju koju ima samo 3 % ljudi na svetu

Nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje podrazumevaju dugotrajno sedenje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomerna telesna težina – samo su neki od uzroka na koje možete da delujete preventivno.

Okoštavanje može da zahvati bilo koji deo kičme, ali uglavnom je reč o bolovima u vratu i rameno-lopatičnom pojasu, kao i cervikalnom i lumbalnom sindromu. Simptomi kao su potiljačne glavobolje, vrtoglavice, bolovi i trnjenje u rukama i nogama, slabost u mišićima i smanjenje osećaja dodira su ozbiljni znaci da trebate da potražite pomoć lekara.

Foto: Profimedia/Alamy

Da biste ovo izbegli, neophodno je jačanje muskulature, a ovo su samo neke od vežbi koje vam u tome mogu pomoći.

"Otvaranje" kolena

Ruke opružite pored tela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji deo lopatica dok istovremeno rukama širite kolena. Zadržite se u položaju podignute glave i lopatica oko 5 sekindi i ponovite vežbzu 10 puta.

Noga-ruka

Zauzmite "četvoronožni" položaj . Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmerite između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu nogu i ruku i ostanite u liniji sa trupom par sekindi. Ponovite vežbu za obe strane.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pružanje otpora

Lezite na leđa, savijte kolena i laktove pod uglom od 90 stepeni i stisnite šake. Zatežite mišiće stomaka dok donjim delom tela pritiskate podlogu. Dok izdišete vazduh, zadržite pritisak koji pružate par sekundi. Ponovite vežbu 10 puta s pauzama od 10 sekundi.

Izdržaj u ravni

Lezite na stomak i oslonite se na podlaktice. Podižite telo sa podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice podižući se na vrhove prstiju, piše klix.ba. Glava, kičmeni stub i noge trebaju da budu u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi i ponovite vežbu 10 puta sa pauzama od po 10 sekundi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA