Ovo je najbolja dijeta na svetu osmu godinu zaredom - i dve najpopularnije koje nikako ne biste smeli da isprobate

Izgubite neželjene kilograme na najbolji mogući način i izbegavajte dijete koje mogu da budu opasne po vašu liniju - ali i zdravlje

  • 0

Tokom praznika mnogi od nas se opuste i previše prepuste uživanju u nezdravoj hrani pa je zbog toga januar obično u znaku promena životnih navika, a mnogi se odlučuju i za dijete.

Preskakala je večeru 7 dana, poslednjeg je stala pred ogledalo i nije mogla da prepozna svoj stomak (FOTO)

Ukoliko uskoro planirate na dijetu, sigurno će vas zanimati koja je dijeta proglašena najboljom, već osmu godinu zaredom!

Foto-ilustracija: Profimedia

Američki stručnjaci objavili su popis najboljih i najgorih dijeta koje se trenutačno nude nakon šot su analizirali njih 38.

Vrlo popularna dijeta Dash, prema njihovom odabiru, osmu je godinu proglašena najboljom na svetu budući da se temelji najviše na voću, povrću i žitaricama od celog zrna, a izbegava se crveno meso, slatkiši i slatki napici.

Nutricionisti su prilikom sastavljanja ovog spiska vodili računa i o tome koliko se deta može lako pratiti, koliko je hranljjiva, sigurna, efikasna za gubitak kilograma i da li štiti od dijabetesa i bolesti srca.

Stručnjaci sa Harvard univerziteta su proglasili Dash dijetu najboljim lekom za osobe koje pate od visokog pritiska, jer se pokazalo da pozitivno utiče na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Dash dijeta prvobitno je nastala kao način prehrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, ali zbog svoje sigurnosti i hranljjivosti već je osmu godinu za redom proglašena najboljom.

Naučnici ističu kako su prednosti mediteranske i Dash dijete u tome što nisu restriktivne za razliku od mnogih drugih dijeta.

Osim toga, nije ih teško pratiti, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog - i crveno vino.

S druge strane, ketogena dijeta tzv. 'keto' koju obožavaju neke članice klana Kardašijan i "dijeta 30 dana" (Whole 30) su zbog svoje visoke restriktivnosti proglašene najmanje sigurnim i efikasnim.

Foto-ilustracija: Foter/Nancy D. Regan

Ketogena dijeta bazira se na niskom unosu ugljenih hidrata i umerenom do visokom unosu proteina i masti, sa druge strane, dijeta 30 dana (Whole30 diet) eliminiša unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana.

Stručnjaci upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA