Samo 8 indijskih oraha dnevno može da vam reši ozbiljne zdravstvene probleme

Indijski orah ima specifičan ukus, ali je veoma bogat vitaminom C

  • 1

U prodavnicama ga uvek nalazimo isključivo bez ljuske jer se ispod nje nalaze toksična ulja koja mogu da izazovu opekotine u dodiru indijskog oraha sa kožom.

Čudesni snimci kako i gde indijski orah raste, niko nije mogao da pretpostavi da to baš ovako izgleda (FOTO) (VIDEO)

O njegovim lekovitim dejstvima uvek se priča u superlativu. Indijski orah je jako dobar u lečenju depresije, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Foto: Pixabay.com

Indijski orah sadrži veoma važnu amino kiselinu triptofan koja je zadužena za regulaciju raspoloženja, popravljanje ponašanja i poboljšnja kvaliteta sna. Ukoliko konzumirate redovno indijski orah osećaćete se rasterećeni od stresa, bez anksioznosti i depresije. Dve šake oraha sadrže istu količinu ove aminokiseline kao i većina antidepresiva, samo bez neželjenih dejstava koja ih prate.

Degeneracija mišića je jedan od najvećih krivaca za gubitak vida kod Amerikanaca, čak i za kataraktu i glaukom. Indijski orah sadrži veliku količinu antioksidanta zeaksantina koji se absorbuje u očima i daje im bolju zaštitu od štetnih UV zraka. Takođe, obezbeđuje i zaštitu od mišićnih oštećenja tipičnih za starenje.

Foto: Pixabay.com

U ovom periodu kada vladaju grip i prehlada, indijski orah može da bude vaš saveznik u jačanju imuniteta i pomaže u regulaciji telesne težine. Samo jedna porcija od 100 grama oraha daje vam 30 odsto preporučene doze vitamina B6. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva i savetuje se njegovo uzimanje kod prehlade i gripa.

Za srce su posebno važne palmitoleinska i oleinska kiselina kojima orasi obiluju. One smanjuju loš LDL holesterol i povećavaju nivo dobrog holesterola HDL. Time smanjuju rizik od šloga, infarkta i smanjuju šanse od razvoja bolesti koronarne arterije. Dobar je za prevenciju zgrušavanja krvi i embolije, a jačaju i nervni sistem.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Iako mali, indijski orasi su dobar izvor kalorija koje će vam sigurno dati neophodnu energiju koja vam je potrebna da preživite dan. Bogati su vitaminima, piše speaking tree, mineralima i poznati su borci protiv ozbiljnih oboljenja uključujući rak.

Daljinac

(M.K./m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA