Ojačajte vaš imuni sistem uz pomoć ovih namirnica i izbegnite grip i prehladu

Evo odgovora na sva pitanja o tome kako da se nikada ne razbolite

  • 0

Svako od nas želi da bude ona osoba koja se nikada ne razboljeva čak ni kada sve kolege na poslu kijaju i kašljaju, ali ni kada su svi ukućani bolesni.

Rani simptomi demencije - ovi znakovi upozoravaju da je vaš mozak u opasnosti

Ideja da se nešto određeno jede ili radi kako bi se ojačao imuni sistem i da tako postanete nindža protiv bolesti je zaista neverovatna. Ali, nažalost naš imuni sistem tako ne funkcioniše.

Naš imuni sistem se deli na urođeni i stečeni. Urođeni imunitet je izgrađen od nespecifičnih proteina i ćelija koje se aktiviraju prilikom neke povrede ili bolesti, a stečeni imunitet je mnogo specifičniji. Kada se prehladite ili obolite od gripa, ćelije imunog sistema jure da identifikuju bolest. Kada to urade, one pametno izgrađuju imuni sistem koji ubija infekciju.

Pixabay

Ovaj sistem je odličan i na tom principu rade vakcine. Kada se mala količina virusa ili bakterije ubaci u organizam vakcinom, imuni sistem stvara ćelije koje se bore protiv njih i ubijaju ih, a istovremeno pamte koje su ćelije ubili i spremni su u slučaju ponovnog obračuna. Ali, problem je što postoji mnogo različitih virusa i bakterija.

Nada postoji. Ćelije oba imuna sistema trebaju prave ćelije u određenom broju kako bi radile kako treba. Kako biste se osigurali da ćete na ove ćelije uvek moći da računate morate da obezbedite da ih bude u dovoljnom broju. Evo kako.

Doktor nauka na Internacionalnom savetu za informacije o hrani, Megan Majer ističe da se ne može jačati specifična vrsta ćeliaj koje ste odabrali. Preveliki broj ćelija koje nemaju sa čime da se bore u organizmu u tom momentu može da dovede do pojave autoimune bolesti, a sve što vam treba je aktivan imuni sistem onda kada vam to treba.

Foto: Pixabay

Faktor koji utiče na to je dovoljno sna (8 sati dnevno), jer dok spavamo ćelije imunog sistema dolaze do naših limfnih čvorova gde se bore protiv infekcije. Naučnici su utvrdili da su ljudi koji su primili vakcinu i spavali 8 sati dnevno imali duplo više antitela od onih koji su primili vakcinu i nisu spavali dovoljno, piše flipboard.com.

Dobro izbalansirana ishrana održavaće vaš imuni sistem u ravnoteži. Proteini su ključni u formiranju ćelija imunog sistema. Proteini sadrže aminokiselinu L karnitin koji je odličan u borbi protiv bolesti, ali i kod ozbiljnih opekotina.

Što se tiče minerala i vitamina, cink je pokupio najveće hvalospeve. Kod prehlade, on ublažava simptome i prehlada traje mnogo kraće. Hrana bogata cinkom kao što je crveno meso, morski plodovi i cele žitarice i suplementi cinka mogu da spreče ili ublaže ozbiljnije infekcije.

Foto: Pixabay

U Japanu su naučnici došli do saznanja da je zeleni čaj dobar u slučaju prehlade i gripa jer je bogat antioksidantima. Takođe, suplementi sa vitaminom D smanjuju rizik od akutnih respiratornih infekcija. To znači da konzumiranje voća i povrća može da vam pruži dobru osnovu za izgradnju jakog imunog sistema.

Daljinac

(M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA