≫ 

Jabuke su pune šećera - evo da li i koliko ih je zdravo jesti

Jedna jabuka dnevno drži lekara daleko od vas

  • 5

Sigurno ste i vi odrastali slušajući ovu poslovicu, ali da li ste se nekada zapitali koliko kalorija ima jedna jabuka i da li je ona uopšte toliko zdrava kao što misle naše mame?

7 prostih svakodnevnih navika koje vam mogu pomoći da brzo smršate

Jabuke su drugo voće posle banana koje se najviše jede i to sa dobrim razlogom. Nisu skupe, zdrave su i ukusne. Prema podacima, u jednoj jabuci srednje veličine ima 95 kalorija. Jabuka sa korom ima nula masti, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama šećera, 4 grama vlakana i nemaju proteine.

Foto: pixabay.com/ Zdrave i svima lako dostupne

Ako vas brine ovaj podatak da jabuka ima toliko šećera, to nije isti onaj šećer koji unesete kada pojedete čokoladu. Vlakna su prirodan način regulacije nivoa šećera u krvi i nalaze se u voću i povrću. Vlakna pomažu u usporenom varenju hrane što sprečava nagli skok šećera u krvi koji biste doživeli da pojedete slatkiš.

Redovnim konzumiranjem jabuka smanjujete šanse da obolite od dijabetesa tip 2. Zbog vlakana kojima obiluju odličan su probiotik, a samo jedna jabuka zadovoljiće vam 14 odsto dnevne potrebe za vitaminom A i 11 odsto potrebe za vitaminom C.

Foto-ilustracija: Profimedia/ Jabuke vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma

Mogu da vam pomognu i u regulisanju telesne težine i odlične su za užinu, piše womenshealthmag.com. Kako biste jabukama dodali vlakna, proteine i masti preporučuje se da jedete jednu jabuku sa jednom kašikom kikiriki ili nekog sličnog putera. Vitamin C iz jabuka pomoći će vam da bolje absorbujete gvožđe iz putera.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan BN

    7. april 2018 | 08:32

    Jabuke prosto obozavam,i za mene su ubjedljivo najbolje voce...

  • Sanda

    7. april 2018 | 09:37

    Ma jok... jescu samo onu travuljagu Rukolu. Jabuka je mama

  • gaga

    7. april 2018 | 09:10

    svakog dana treba pojesti bar jednu jabuku.deca nam malo jedu voca.nekada vecina dece i nedulju dana ne pojede ni jedno jedino voce.u skoli im niko i ne prica o znacaju voca, posebno naseg.nista bolje od voca koje kod nas uspeva.secam se vremena kada sam u skolu isao.u kuhinji sam pored uzine dobijao i jednu jabuku.na zalost, toga vise nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA