≫ 

Poznati učitelj Reikija otkriva šta sve čeka Novaka Đokovića i kakav ga to veliki obrt očekuje u karijeri

Izgleda da će ovo biti vrlo turbulentan period sa sasvim neočekivanim promenama

  • 31

Reiki je tehnika nekonvencionalnog lečenja energijom, u Srbiji je još 2007. godine priznat kao tehnika koja može da se koristi kao dopuna lečenju. Koristi se za smanjenje stresa i relaksaciju kao i za lečenje uopšte. Ugrubo opisano, proces se pokreće aktiviranjem simbola i polaganjem ruku uz uverenje da životna energija teče kroz ljude. Međutim, u svojoj biti Reiki je mnogo više od toga.

Telo vrišti ono što usta ne govore: Rak ubija kada se umorite od života, stomak boli zbog besa, a dijabetes nastaje kad ste usamljeni

Ovih dana se naširoko govori i o uticaju Reikija na život i karijeru našeg poznatog tenisera Novaka Đokovića, a da bismo odgonetnuli o čemu se tu zapravo radi, razgovarali smo sa poznatim Reiki učiteljem Zoranom Kostadinovićem. Zoran iza sebe ima veliki broj projekata, a radio je i u Americi i Kanadi.

Postavili smo mu neka zanimljiva pitanja, a evo šta nam je on odgovorio:

  • Šta je to stvarno Reiki?

Reiki nije sve ono što se predstavlja u javnosti, imam puno projekata iza sebe i ne volim kad čujem da Reiki predstavljaju kao nešto što nije. Reiki nije meditacija, Reiki nije masaža, to su samo prateće tehnike koje se koriste kao pomoć u isceljenju. U samom učenju Reikija, on označava lični put razvitka jedne osobe, gde osoba kroz svoj rad na sebi dostiže neku tačku u kojoj sazreva u duši i telu, i tako postaje jedno sa Univerzumom.

Reiki nije samo isceliteljska tehnika kako je mnogi predstavljaju, Reiki nije samo meditacija, to je neka viša kosmička energija. Reiki je veliko biće Univerzuma. Reiki otključava sve vaše skrivene potencijale, koje mi zapravo posedujemo u nešem genetskom kodu. Naravno tu je potreban vaš rad koji će vam otvariti vrata ka samima sebi. To ne mora da znači da osoba koja praktikuje Reiki nužno mora da postane iscelitelj, može da razvije dar za slikarstvo ili neki drugi dar koji je bio skriven i genetski predodređen.

Foto: Zoran Kostadinović / Reiki učitelj Zoran Kostadinović
  • A šta su to onda meditacije?

Meditacije su sastavni deo Reikija, ali služe da bi se smirio um i stopio sa prirodom. Sama meditacija nije Reiki, Reiki je nešto mnogo više od toga.

  • Ovih dana se dosta priča o Novaku Đokoviću i njegovom praktikovanju Reikija, kako to može da utiče na njega?

Znate ljudi kažu "Novak se leči Reikijem", može on da se leči koliko god hoće, ali ako u njemu Reiki ne otvara portencijal ka tenisu neće imati nikakvog uspeha u tome. Svaka osoba se rađa i usavršava tokom svog života, Reiki je samo način na koji mi otkrivamo i otključavamo naše unutrašnje potencijale koji su nam već unapred predodređeni. Ne mora da znači da je Novak predodređen za tenis, možda je njegov pravi put negde van sporta.

4 razloga zašto odmah morate da unesete cveće u kuću ako ga već nemate

Ne može svako biti iscelitelj, pa čak i ako živi duh Reikija, odnosno radi Reiki na sebi i drugima. Veliko biće Univerzuma koje je zapravo sam Reiki će dati ono što je najbolje za samog pojedinca prilikom njegove inicijacije.

Tako osoba koja je bila posvećena nekom radu u sadašnosti, kao Novak tenisu, može nakon inicijacije izgubiti svu svoju želju i žar ka tome što radi, da bi se duh Reikija (veliko biće Univerzuma) otelotvorio u novom zadatku koji ta osoba mora da ispuni u životu. Na primer, Novaku bi mogao da se otvori neki novi put umesto tenisa, on može postati sasvim nova osoba sa novim interesovanjima, novim pogledima na svet i sasvim novim uspesima u oblasti za koju nije ni znao da je talentovan.

  • Koje su skrivene opasnosti Reikija?

Skrivenih opasnosti nema, osim ako osoba uz sebe nema lažnog učitelja. Pravi učitelj mora da oseti kada je osoba spremna za inicijaciju, zato se treba paziti onih koji šire lažnu sliku o Reikiju i koji nisu sposobni da izvrše pravu inicijaciju. Reiki je u rukama onoga ko je predodređen za isceljenje jako oružje, ali ne samo to već i vodič, a najčešće skrivene opasnosti su da neko primi inicijaciju od osoba koje nisu dovoljno jake da prenesu tu inicijaciju. Ima mnogo lažnih učitelja koji ne mogu to da prenesu.

Sama inicijacija ne može da šteti, ako je osoba stručno kvalifikovana da je izvede. Bitino je da osoba koja prenosi Reiki živi po načelima Reikija i da ima želju da prenese Reiki zarad opšteg dobra, a ne zarad sopstvenog bogaćenja. Sam Reiki se može slati i na daljinu, učitelj ne mora da bude stalno uz učenika.

  • Šta Novak Đoković može da očekuje od svog praktikovanja Reikija?

Za početak, to nije tako novo, Novak je još 2016. ili 2017. godine viđen sa Reiki simbolom na patici. Simbol koji on nosi na patikama se zove Šo ku rei, to je simbol moći, a verovatno ga nosi da bi mu dao snagu u nogama ili stabilnost. Taj simbol označava transformaciju oblika, koji treba da dovede energiju u naš život. Šo ku rei se nalazi i u nekim tibetanskim manasturima, ali ne razumem zašto ga Novak nosi na patici. To je pogrešno, kao neko svetogrđe. To je sveti simbol i trebalo bi da ga nosi negde više, treba da ga nosi u svojoj duši jer je deo njega, a ne tako nisko do zemlje.

Foto: Profimedia/AFP
  • Koliko brzo Reiki treba da deluje i zašto Novak Đoković još uvek nema pomoći od njega?

Ako Novak sebi ne može da pomogne primenjivanjem Reikija, znači da mu veliko biće Univerzuma ne dozvoljava da se u njemu (Novaku) podigne duh isceliteljstva, ili da kroz njega prolazi isceljujuća energija koja će lično da ga leči. Jednostavno, možda mu je taj duh otkrio neki novi talenat kog on još nije svestan, koji tek treba da otkrije. Novak sad traži sebe, promenio je način ishrane i sve, ali nije svestan da samo treba da prihvati promenu.

Novak ima strah od toga da primi dar koji mu je poslao Reiki, što znači da ne živi duh Reikija pa mu zato ne može pomoći u životu. Čak ni njegov učitelj ne može da mu pomogne jer Novak sam ne želi ili nije spreman da prihvati duh Reikija. Reiki ima svoju inteligenciju i ne može pomoći ako isceljenje ne ide kroz osobu koja želi pomoć, odnosno isceljenje.

  • Koliko je vremena potrebno da osoba izuči Reiki, da postane iscelitelj ili da postane sposobna da ga praktikuje na samoj sebi?

Učitelj može da osposobi učenika za 2 - 3 dana (najviše za nedelju dana), nema nikakve potrebe da učitelj bude čitav život sa učenikom, to je izvlačenje para. Učitelj može zavaravati osobu i držati je pored sebe doživotno, ako ima neke koristi od nje. Dovoljno je da osoba izuči Reiki kako valja i dalje mora da nastavi sama. Naravno, uvek može da se konsultuje i razgovara sa svojim učiteljem, ali nema potrebe da budu nerazdvojni, to je stvarno samo izvlečenje para od učenika.

  • Da li je potrebna neka psihofizička priprema pre Reiki inicijacije?

Reiki ne zahteva nikakvu fizičku ili psihičku pripremu. Učitelj je taj koji mora da oseti da li je učenik spreman da primi Reiki i zašto želi da ga primi. Učitelj mora da zna kad je učenik spreman da primi taj dar. Ako učenik želi da primi Reiki samo da bi dobio moć, učitelj mora to da oseti i da uvidi da ta osoba nije spremna za Reiki inicijaciju. Reiki ne treba da se praktikuje zbog dobijanja moći, a učitelj je taj koji treba da oseti da ga neka osoba želi samo zbog sticanja svoje koristi, na učitelju je da ne preda inicijaciju ako ona nije u svrhe opšteg dobra i sveukupnoog ličnog razvoja osobe.

  • Kao Reiki učitelj, šta biste poručili Novaku Đokoviću?

Da poznajem Novaka, rekao bih mu da ne treba da urla na mečevima i da se toliko uzbuđuje, jer telo u takvim stanjima ne može da primi Reiki. Ako stvarno želi pomoć od Reikija on mora biti miran i staložen, jer veliko biće Univerzuma ne može da "struji" kroz promenljiva stanja emocija u toku stanja uzbuđenosti.

Mislim da je pred Novakom jedan sasvim novi put kog on još uvek nije svestan, možda bi trebalo da malo ostavi tenis po strani i da se posveti svom pravom daru koji leži neotkriven. Tek kada otkrije svoj pravi dar on će postati srećan. Izgleda mi kao da bi bio jako uspešan kolekcionar slika ili da bi imao mnogo uspeha u misionarskom radu. Možda ga Reiki približi Isusu Hristu i pravoslavlju, kroz misionarski rad. Da ga lično znam savetovao bih mu tenisku karijeru ostavi sa strane i da prihvati dar koji mu Reiki daje, pa da sa tim krene novim putem koji će biti srećan i uspešan.

VIDEO: Šta je REIKI kome se okrenuo Novak Đoković

Daljinac

(Telegraf.rs / Dragana Vulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    12. april 2018 | 21:25

    Pa ovaj je gori od gurua. E moj Novače jadno i žalosno kako si pao na niske grane.

  • Suzana

    12. april 2018 | 19:56

    Ja otisla na reiki i posle toga dobila otkaz na poslu. Da li to znaci da treba da budem srecna sto vise nisam na tom poslu. Objasnite mi

  • jogin

    12. april 2018 | 23:01

    ja sam upisat na jozi, vegan sam i redovno se klistiram, kako i gde mogu da se uclanim u reiki, hvala?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA