≫ 

Ukoliko pijete 2 litra vode dnevno morate ovoliko puta da idete u toalet

Mnogo različitih faktora utiče na to koliko puta dnevno ćete ići u toalet

  • 1

Stalno slušamo kako je za naš organizam i opšte zdravlje potrebno da popijemo najmanje dva litra vode dnevno, ali ne i koliko puta je normalno da mokrimo u toku dana kako bismo unetu tečnost izbacili iz organizma.

Šta se zapravo događa kad nam se "proširi želudac"?

Iako ne postoji broj za koji može da se garantuje da je normalan broj koliko puta dnevno treba da uriniramo, neki prosek je 6 do 7 puta dnevno. 4 do 10 puta dnevno je sasvim u redu i ne otežava svakodnevni život osobe.

Foto: Pixabay.com/Voda je jako bitna za naš organizam, ali i tečnost generalno.

U medicini koristi se izraz "učestalost mokrenja" kako bi se opisalo koliko puta neka osoba urinira, a sve to zavisi od brojnih faktora kao što su godine, veličina bešike, količina unete tečnosti, opšte zdravstvenio stanje, vrsta tečnosti koja se unosi i lekovi koje osoba pije.

Osoba koja prosečno unese oko 2 litra tečnosti dnevno urinira 7 puta, dok je kod trudnica to i češće, piše medicalnewstoday.com. Redovno izbacivanje tečnosti je jako bitno, a simptomi da nešto nije u redu su bol u leđima, krv u urinu, mutan urin, poteškoće u mokrenju, temperatura, blago uriniranje između dva odlaska u toalet, bol pri pražnjenju i jak miris urina.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/Bol u stomaku može da bude signal da ne unosite dovoljno tečnosti i da ne urinirate dovoljno.

Ukoliko primetite neki od simptoma i oni potraju, obavezno se obratite vašem lekaru jer možda imate neki zdravstrveni problem kao što su infekcije urinarnog trakta, povećana aktivnost bešike, dijabetes, hipo ili hiper kalcemija, anemija srpaskih ćelija, problemi sa prostatom ili slabost mišića karlice.

VIDEO Eskperiment: Da li ima otrovnog metana u pijaćoj vodi

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raonis

    12. jul 2018 | 12:29

    Ja mokrim i po 15 puta dnevno, ali svi nalazi su savrseno u redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA