0

Domaći ili kupovni - koji sladoledi su zdraviji, a koje nipošto ne smete da dajete deci?

Prvi Evropljanin koji je probao sladoled je bio Marko Polo na dvoru Kublaj - kana, nakon toga je i preneo ovu poslasticu u Evropu

sladoled
Foto: Pixabay.com / koji sladoledi su zdraviji, a koje nipošto ne smete da dajete deci?

Još jedna sezona ludih letnjih ukusa je pred nama, pa se i sladoledi pojavljuju u najširem mogućem spektru. Ali, koji od njih su zdravi, koje je najbolje jesti i koje bi trebalo izbegavati u širokom luku? Sladoled je inače jedna od najmisterioznijih poslastica na svetu, niko sa sigurnošću ne može tvrditi gde je i kako nastala, ali postoje brojne pretpostavke o njenom poreklu.

Neke od njih su da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su imale desert napravljen od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. Neka predanja kažu da je sladoled nastao od mleka i leda na kineskim dvorovima, a poznato je i da su Rimljani uživali u čarima ledenog deserta i da je Neron uživao u čarima deserta pravljenog od planinskog leda, voćnih sokova i komadića voća.

Prvi Evropljanin koji je probao sladoled je bio Marko Polo na dvoru Kublaj- kana, on je i preneo ovu poslasticu u Evropu. Oko sladoleda postoje mnoga pitanja i ona se sa napretkom tehnologije samo nižu. Možda nas više i ne zanimaju toliko pitanja vezana za nastanak i istorijat sladoleda, ali nas zanimaju ona koja su vezana za njegovu zdravstvenu sigurnost i beneficije za čovekovo zdravlje.

Na sva ova pitanja smo pronašli odgovore, ali krenimo redom. Da bismo bolje razumeli tematiku sladoleda, prvo moramo da naučimo šta su to sladoled, a šta ledene poslastice i deserti. Odgovore na pitanja nam je dala nutricionista Milka Raičević.

Evo na kojoj temperaturi morate da perete veš ako želite da sačuvate svoje zdravlje

- Kada je reč o sladoledu uvek se kaže da je on dobar za vrele dane, međutim on sadrži puno vitamina i minerala, sve ono što je dobro za organizam. Sada postoje i vrste koje su namenjene dijabetičarima, a vitamini u njemu su obično dodati. Najviše ima vitamina E, a onda i vitamina C, a od minerala kalcijum i fosfor. Vitamin E je jako bitan za kožu, a smatraju ga i stimulatorom imunog sistema (pogotovo sad sa bujenjem virusa zbog promena vremena). Uostalom, kada ste bolesni sladoled vam uvek prija i preporučuje se kod operacija krajnika. Važno je naglasiti da sladoled nije zamena za obrok i da ga je najbolje jesti kao užinu. Dobro je i da se pre sladoleda popije čaša vode, a i jako je dobar za nesanicu. Fosfor popravlja raspoloženje, zato smo toliko srećni kad pojedemo sladoled.- kaže naša sagovornica, nutricionista Milka Raičević.

Foto: Pixabay.com / Sladoled sadrži vitamine E i vitamine C, a od minerala kalcijum i fosfor

Koliko se dnevno sme pojesti sladoleda?

- Za gojaznu decu je najbolje jedan sladoled na svaka tri do četiri dana, a za osobe koje nemaju problema sa kilažom je preporučena dnevna doza jedan sladoled. Kada je reč o sladoledima na kugle, za decu je dovoljna jedna kugla. Treba imati na umu da u zavisnosti od dodataka, sladoledi mogu biti jako kalorični. Jedan sladoled može imati od 125 do 400 kalorija, što zavisi od toga šta je u njega dodato. Sladoledi koji sadrže orašaste plodove (lešnik, badem) su bogati zdravim mastima, ali je njihova kalorijska vrednist veća. Kada se radi o sladoledima sa kandiranim voćem, njihova kalorijska vrednost je još veća. - kaže nutricionista Milka Rakočević.

- Kada kupujete sladoled obratite pažnju na boje i aditive koje su u njega dodate, to ne zavisi od same vrste sladoleda, već od proizvođača. - dodaje Milka Raičević.

Šta su sladoledi, a šta poslastice?

1. Mlečni sladoled

On sadrži minimum 2,5% mlečne masti u suvoj materiji mleka, najmanje 6% bezmasne suve materije mleka i najmanje 24% ukupne suve materije. Ne sme da sadrži biljne masti niti biljne proteine.

2. Krem sladoled

On sadrži minimum 5% mlečne masti, 6% bezmasne suve materije mleka i minimum 30% ukupne suve materije. Ne sme da sadrži biljne masti niti biljne proteine - on je ujedno najbezbedniji za decu.

3. Sladoledni desert

On sadrži minimum 2,5% mlečne ili biljne masti i najmanje 24% ukupne suve materije,  može da sadrži mlečne ili biljne proteine. Njega nikako ne bi trebalo davati deci.

Sve što ste znali o pravljenju beba sada pada u vodu: Ženska jajna ćelija sama bira spermatozoid i ne može se oploditi na drugačiji način

4. Smrznuti aromatizovani desert

To je proizvod koji sadrži vodu, šećer, arome, boje i dodate sastojke. Deci se takođe, ne sme davati.

5. Smrznuti voćni desert

To je proizvod koji sadrži vodu, šećer, voće, boje, arome i druge dodate sastojke, ali mora da sadrži i minimum 5% voća ili odgovarajuću količinu prerađevine od voća. Ovde je važno napomenuti i da treba da čitate deklaracije na proizvodima, jer na njima jasno piše koje je vrste određeni proizvod. Osim toga, jako je bitno i da vodite računa o rokovima trajanja (pogotovo ako su sladoledi na sniženju) jer to što je nešto zamrznuto, ne znači da se ne može pokvariti.

Foto: Pixabay.com / Najbolji sladoledi za decu su krem sladoledi i smrznuti voćni deserti

U prevodu, najbolji izbor za decu su krem sladoledi i smrznuti voćni deserti, a sladoledne deserte i smrznute aromatizovane deserte nikako ne bi trebalo davati deci. Oni nisu čak ni najbolji izbor za odrasle.

- Najzdarviji sladoledi su oni koje pravite sami kod kuće, ili oni koji deluju kao smrznuti sokovi. Oni najbolje osvežavaju, imaju nižu kalorijsku vrednost i nemaju dodate masnoće. Zapravo, jako je važno čitati sastav na sladoledima, tako možete znati šta sladoled sve sadrži u sebi. Verovatno vam je logično da ako pojedete zeleni sladoled, a nakon toga vam i jezik bude zelen - pojeli ste sladoled koji nije baš najbezbedniji po zdravlje.- kaže Milka Raičević.

A šta je sa sladoledima u poslastičarnici?

Sladoledi u poslastičarnicama se nalaze na listama najbezbednijih sladoleda i za decu i za idrasle, obično se prave od jaja, mleka i maslaca, sa dodakom komadića svežeg voća ili voćnih kaša koje se prave od svežeg voća. Zato ti sladoledi i jesu sezonski, a ukuse možete da birate samo na osnovu toga koje je voće trenutno dostupno.

- Sladoledi u poslastičarnicama se prave po starim recepturama, neretko se u poznatim svetskim poslastičarnicama u njih dodaje i piljevina od zlata ili srebra, a takav sladoled je jedan od retkih načina na koje te elemente možete uneti u organizam. - kaže Milka Raičević.

Domaći sladoledi su uvek najbolja opcija, ali...

To što je nešto domaće, ne nači da je 100 posto zdravo. Zapravo, da li je ono što pravite u svojoj kuhinji zdravo, najviše zvisi od kvaliteta namirnica koje korsitite. Ukoliko nemate sopstvenu proizvodnju voća i ostalih namirnica, ne možete biti sigurni da je ono što kupujete (mleko, jaja, maslac) perfektnog kvaliteta za jelo. U zavisnosti od toga gde i koje namirnice kupujete zavisi kvalitet vašeg domaćeg sladoleda, što znači da se može desiti da je vaš domaći sladoled mnogo gori za jelo od onih kupovnih.

- Domaći sladoledi koji sami pravite su uvek najzdravija opcija, a možete ih praviti na mnogo raznih načina. Najzdraviji su oni koji se prave kao šejkovi i u koje dodajete samo voće i vodu. U sladolede možete dodati i malo mleka ili razne vrste semenki, kao što su na primer chia semenke. Recimo, za trudnice tokom mučnina, su preporučljivi lagani domaći sladoledi u koje je dodat đumbir, jer on smanjuje mučnine. U ovakve sladolede možete dodavati i zamene za maslac i slatku pavlaku, možete dodavati sojino mleko, bademov maslac i slično. - kaže Milka Raičević.

Foto: Pixabay.com / Domaći sladoledi koji sami pravite su uvek najzdravija opcija, a možete ih praviti na mnogo raznih načina

Ako uspevate da nabavite namirnice za koje mislite da su bezbedne za upotrebu, ovo su dva savršena recepta za domaći sladoled:

Domaći sladoled od jaja i slatke pavlake: 

Sastojci:

300 ml slatke pavlake
600 ml mleka
75 g šećera
3 žumanceta

Priprema:

Stavite slatku pavlaku, mleko i šećer u posudu i pustite da lagano provre. Za to vreme mikserom umutite žumanca, a kada smesa od mleka provri dodajte jedan deo u žumanca kako biste sprečili da se zgrušaju. Zatim opet sve stavite na slabu vatru i jako mešajte. Kada se smesa dovoljno zgusne možete je skloniti s vatre.

Žumanca smesi daju bogatu i baršunastu teksturu, šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Umesto šećera možete koristiti med, agavin ili javorov sirup. Kada napravite smesu i stavite je u zamrzivač, morate ga otvarati na svakih sat vremena i mešati sladoled dok se lepo ne stegne. Prilikom kuvanja smese, u mleko i slatku pavlaku možete dodati čokoladu ili vanilu, zavisno od ukusa koji naviše volite. Ako dodajete voće, dodajte više slatke pavlake nego mleka u osnovnu smesu kako biste nadomestili višak vode iz voća.

Recept za krem sladoled

Sastojci:

4 žumanca

4 kašike  šećera u prahu

1/2 l slatke pavlake

50-100 g čokolade

Vanila

Priprema 

Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa u to dodajte nemućenu slatku pavlaku i kuvajte tu smesu na pari, neprekidno mešajući, dok se ne zgusne kao krem. U ovu smesu možete dodati otopljenu čokoladu ili vanilu. Skinute sa šporeta i mešajte smesu dok se ne ohladi. Ovakvu smesu stavite u zamrzivač i ostavite da se dobro stegne. Dobićete lep, zamrznut krem, ovaj sladoled ne morate da mešate dok se steže u zamrzivaču.

Daljinac

(Telegraf.rs / d.vulovic@telegraf.rs)

Tagovi: Boje, Kalorije, minerali, Sladoled, Vitamini, zdravlje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

RATNA STRATEGIJA U BORBI SA INFEKCIJAMA: Virusi se kriju u našim ćelijama, bakterije napadaju podmuklo

Jaja mogu da budu smrtonosna ako dnevno pojedete više od ovoliko komada

10 podmuklih simptoma nedostatka vitamina B12 koje ne smete da ignorišete

UPUTSTVO: Kako da same pregledate grudi i otkrijete da li imate rak dojke

Posledice bombardovanja Srbije: "Deca rođena između 1999. i 2015. godine podložna su malignim bolestima"

Evo šta da odmah morate da uradite ako ste propustile da popijete kontraceptivnu pilulu - i kakve su posledice ako uzmete duplu dozu

Zašto su ateroskleroza i neelastični krvni sudovi veliki rizik po vaše zdravlje

Evo kako da za samo 2 sekunde otkrijete da li je vašem jastuku istekao rok trajanja

Semenke suncokreta čine čuda za naše zdravlje, a mogu da spreče i neke od opasnih bolesti

Gazirani sokovi su smrtonosni: Zbog rezultata novog istraživanja više nikada nećete uzeti ni gutljaj ovih napitaka

Zbog popularne dijete je bio mišićav spolja, ali je iznutra bio prepun masti i telo mu je propadalo (FOTO)

Veganstvo ju je skoro ubilo, danas jede 2kg mesa dnevno, oseća se odlično i tvrdi da joj je to spasilo život

Mirna beba nije uvek i zdrava beba: Zašto su deca koja manje plaču kasnije gojazna i oboljevaju od dijabetesa?

Izbacite alergene iz kuće uz pomoć prirodnih sredstava za čišćenje i sačuvajte svoje zdravlje

Da li je moguće tokom vikenda nadoknaditi manjak sna, ili ćemo zauvek ostati nenaspavani?

Ljudi koji kasne su zdraviji i srećniji - tvrde naučnici

Beba je kašljala, doktori su pomislili da je astma: Sad je mrtva, jer nisu na vreme videli da brže diše

Visok krvni pritisak možete da spustite uz pomoć samo jedne namirnice

Svi obožavamo ovu namirnicu, ali je ona prava kalorijska bomba

Može li med da nam ublaži simptome prolećne alergije?

Dečije nozdrve kriju tajnu o zdravlju: Pneumoniju i bronhitis moguće je otkriti uz pomoć jednostavnog brisa

Istina o mesu u Srbiji: Piletina ima hormone, mlevena junetina bakterije, a evo šta je najzdravije (FOTO)

Trening snage može da poveća otpornost na ovu podmuklu bolest

Ovaj vitamin može da vam pomogne da zapamtite sve što ste sanjali - a evo u kojim namirnicama ga najviše ima

Žene su poludele za ovim vibratorom jer nudi spektakularne orgazme, a jedna čak tvrdi da joj je seks igračka pomogla da izleči depresiju

Možete da ih kupite u svakoj prodavnici, neverovatno su jeftine i mogu da vam sačuvaju mozak

Napokon otkriveno zašto smo posebno napaljeni kada smo prehlađeni

Dečacima u Srbiji rastu grudi, a devojčice ulaze u prerani pubertet sa 6 godina: Ovo meso je jedan od glavnih uzročnika!

Magnezijum - mineral u centru pažnje svetskih stručnjaka

Obavezno aktivirajte ovu grupu mišića pre treninga ako želite bolje rezultate

U Srbiji se rađaju sve krupnije bebe: Otkrivamo zbog čega se to dešava i šta žene treba da rade u trudnoći (FOTO)

Zubarka primetila da je devojčici u isto vreme ispalo nekoliko zubića: Tako je otkrila opasnu bolest i spasla joj život!

Ako koristite dečje auto sedište kao nosiljku rizikujete da obolite od teške bolesti, pogotovo žene

20 najvažnijih pravila hrono ishrane koji morate da se pridržavate ako želite da smršate

Niste vakcinisali decu: Povećali ste šansu da vam pored dece i unuci dobiju autizam

Autizam ne izazivaju MMR vakcine već infekcije koje majka može dobiti u trudnoći!

Ako često imate gorak ili kiseo ukus u ustima - možda je u pitanju najopasnija vrsta raka

Mesecima se borila protiv paralize, a kada je napokon prohodala - život joj je priredio najokrutnije moguće iznenađenje (VIDEO)

Grickanje noktiju može da stvori ozbiljne zdravstvene probleme - evo kako da se najlakše rešite te loše navike

Ova bolest ubija više nego rak dojke i debelog creva zajedno, a mi o tome nemamo pojma

Evo šta znači ako imate potrebu da stalno brojite stvari oko sebe - i kada to može da bude opasno

Rak jajnika: Ovih 12 simptoma vam mogu spasiti život ukoliko ih primetite na vreme

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima