≫ 

Budite oprezni - ove vegetarijanske namirnice zapravo su životinjskog porekla

Vegetarijanci dosta vode računa o tome koje namirnice konzumiraju

  • 1

Ako ste se odlučili da promenite način ishrane i postanete vegetarijanac – obratite pažnju jer neke namirnice koje se preporučuju kao vegetarijanske uopšte to nisu.

Mislite da su đubre i bacate ih, a niste imali pojma da ove ostatke hrane možete da pojedete

Obratite pažnju na sledeće namirnice ako ste rešili da budete vegetarijanci jer one nisu u skladu sa vašim novim režimom ishrane.

Supe

Foto: Pixabay.com/ Supa od povrća ne mora da bude vegetarijanska.

Najbolje je da supe spremate kod kuće gde možete sa sigurnošću da znate šta jedete jer u mnogim restoranima supi dodaju neke soseve koji uopšte nisu vegetarijanski. Neki od soseva napravljeni su od ribe, što nije u skladu sa vašom ishranom.

Pecivo

U većini peciva prisutna su jaja u tragovima, a tamo gde ima tragova onda to nije za vas.

Sir

Neki posni ili vegetarijanski sirevi na listi sastojaka imaju i sirćetni enzim koji je životinjskog porekla. Na našu nesreću mnogi proizvođači ne navode u listi sastojaka i o kojim enzimima je tačno reč, već samo napišu "enzimi".

Ulja

Svi znamo reklame za zdrave masti koje doprinose našem zdravlju. Ali, ulja nisu uopšte toliko dobra za naše srce. Ulja imaju Omega-3 masne kiseline koje se dobijaju od ribljeg ulja. Takođe, neka od njih sadrže i vitamin D koji se dobija iz Lanolina, dobijenog od ovaca.

Sosevi za salate

Foto: Pixabay.com/Salate su nezamislive bez dresinga, ali on često nije vegetarijanski.

Naručili ste zelenu salatu i mislite da ste bezbedni? Grešite! Povrće jeste vegetarijansko, ali ne i sosevi kojima su one začinjene jer većina njih sadrži jaja. Sledeći put pitajte konobara u restoranu koji dresing kuvar koristi, a kada kupujete sami dresing pročitajte dobro uputstva.

Beli šećer

U proizvodnji, beli šećer prolazi kroz proces čišćenja u kome se koristi prirodni ugljenik koji se dobija iz životinjskih kostiju. Zbog toga se opredelite za nerafinisani šećer ili se držite žutog šećera.

Pivo i vino

Pivare i vinarije često koriste želatin kako bi izbistrili pivo, a boja koja vam se toliko dopada rezultat je njegove upotrebe.

Želatin

Foto: Profimedia/Alamy/ Želatin je životinjskog porekla.

Svi znamo da je glavni sastojak želatina – želatin! On je životinjskog porekla. U skorije vreme, želatin je zamenjen skrobom ili nekim drugim namirnicama i hemikalijama pa ste onda bezbedni.

Čips od krompira

Teško je poverovati, ali čips od krompira nije vegetarijanski. Onaj koji ima ukus roštilja sadrži pileću mast, pa sledeći put kada kupujete ovaj čips setite se da on nije vegetarijanski.

Gotove smese za torte

Ove smese sadrže jaja, pa su zbog toga teške za varenje za vegetarijance. Neke smese sadrže i svinjsku mast, pogotovo one iz uvoza.

(Telegraf.rs/speakingtree.in)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ја сам...

    27. maj 2018 | 08:47

    То су вегани, не вегетаријанци...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA