≫ 

Evo šta vam je sve potrebno kako biste spremili zdrav obrok i koje posuđe morate da izbegavate

Spremanje zdrave hrane kod kuće nije lako ako ste navikli da jedete u restoranu

  • 3

Ako naučite samo malo o kuvanju, ništa neće moći da vas spreči da se zdravo hranite i spremate zdrave obroke kod kuće, a za to vam trebaju sveže namirnice i odgovarajuće posuđe.

14 kuhinjskih trikova koji garantuju manje pranja i prljavih sudova

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da se ljudi koji sami spremaju obrok kod kuće jedu zdravije i unose manje kalorija, to je odlično za one koji žele da smršaju. Ali je za kuvanje kod kuće potrebno da imate izvesno znanje, dobro izabrane namirnice i adekvatno posuđe u kome ćete tu hranu spremati.

Ukoliko spremate zdrave namirnice u nezdravom posuđu, onda vaš obrok neće biti zdrav Foto: Pixabay.com

Spremanje zdravih obroka utiče na izbor hrane u restoranima, sprečava gojaznost kod dece i poboljšava opšte zdravlje. Kako biste spremali zdrave obroke ne treba vam profesionalno posuđe poput onog u restoranu, ali vam je neophodno adekvatno posuđe jer upotreba pogrešnog i lošeg posuđa može da bude loše za vaše zdravlje.

Istraživanje obavljeno 2017. godine došlo je do podataka da aluminijumsko posuđe napravljeno od recikliranog metala u mnogim zemljama predstavlja opasnost po zdravlje i rizično je po zdravlje miliona ljudi. Takvo posuđe oslobađa određeni nivo olova, aluminijuma, arsenika i kadmiuma u hranu koja se kuva.

Obratite pažnju kakvo posuđe kupujete Foto: Pixabay.com

Preporučuje se da nikada ne koristite aluminijumsko posuđe kao ni bojom dekorisane lonce i tiganje, jer su neki napravljeni od toksičnih materija. To može da dovede do ozbiljnih oštećenja digestivnog trakta.

Staklo, nerđajući čelik i liveno gvožđe su neke od najbezbednijih opcija. Na primer, posuda za kuvanje od livenog gvožđa snabdeva vas gvožđem svaki put kada kuvate, što može da vam pomogne u smanjenju rizika od anemije, slabosti u mišićima, problemima sa spavanjem, menstrualnim bolovima i mnogim drugim.

Spremite ukusne obroke u zdravom posuđu Foto: Pixabay.com

Obratite pažnju gde kupujete posuđe i od kog metala je napravljeno jer zdravlje treba da vam bude na prvom mestu.

Za zdrave obroke potrebno je da zamenite so biljnim začinima, jer veliki unos soli dovodi do povišenog krvnog pritiska i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Koristite zamenu za šećer, kao što je fruktoza, med, stevia, urme, kokosov šećer i slično. Napravite sami svoje dresinge za salatu i meso i izbegavajte one kupovne koji su puni šećera.

Hranu spremajte sa što manje masti i ukoliko koristite ulje koristite prirodna ulja kao što je maslinovo ulje. Najbolje bi bilo da hranu spremate na pari ili sa što manje ulja.

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi pravo u SMRT

(Telegraf.rs/top10homeremedies.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    9. jun 2018 | 10:40

    Slazem se sa svim sto ste napisali, osim sa preporukom o zasladjivanjem fruktozom. Sto se stevije tice trebalo bi obratiti paznju koliki je procenat stevije u zasladjivacu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA