≫ 

Evo koliko kafe dnevno trebate da popijete kako bi vam srce bilo zdravo

Često se raspravlja o štetnom uticaju kafe, ali i o benefitima po zdravlje koje ona ima

  • 0

Novo istraživanje pokazuje da konzumiranje kafe može da doprinese zdravlju našeg srca i da konzumiranje četiri šoljice kafe dnevno može da da zaštiti kardiovaskularne ćelije od oštećivanja, ali i da ih oporavi.

OPREZ: Ova opasna bolest svake godine ubije 36.000 Srba (FOTO)

U studiji objavljenoj u PLOS Biology, istraživači sa Hajnrih-Hajn Univerziteta u Dizeldorfu otkrili su da kofein može da poboljša zdravlje ćelija koje grade arterije i vene i da ojača njihovu sposobnost da se oporave od oštećenja.

Kafa može da bude zdrava za srce. Foto: Profimedia/Hoxton/Pixabay

Savetuje se ispijanje kafe ili nekih drugih napitaka sa kofeinom, koji mogu da pomognu starijima koji su izloženiji riziku od srčanih oboljenja za razliku od mlađe populacije. Prema ovom istraživanju kofein putem delovanja mitohondrijskog proteina p27.

- Ovi rezultati treba da dovedu do boljih strategija za zaštitu srčanog mišića od oštećivanja, jer konzumiranje kofeina može da se koristi kao dodatak ishrani kod starije populacije. Mitohondrijski protein p27 ima potencijal da se koristi u lečenju ne samo kardioloških oboljenja, a možda i u poboljšanju opšteg zdravlja, rekla je autorka istraživanja profesorka Džudit Hendeler.

4 šoljice kafe dnevno za zdravo srce. Foto: Pixabay.com

Protein p27 je veoma važan za oporavak nakon srčanog udara kod miševa, a p27 podstiče kofein. Ovi rezultati su veoma zanimljivi, ali ih treba proveriti i dokazati da li mogu da pomognu kod oporavka nakon srčanog udara kod ljudi. Već postoje neki dokazi koji ukazuju da kafa može da pomogne kod nekih bolesti.

- Ne mislim da treba da pijemo više kafe samo zbog ovih rezultata, ali ljudi koji već piju mnogo kafe treba da budu uvereni da će ona doprineti njihovom zdravlju. Sve treba naravno držati pod kontrolom i u granicama normale, rekla je autorka.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA