≫ 

6 znakova da prekomerno podrigivanje izaziva nešto opasno

Napravite kompletnu listu svih vaših simptoma, čak i neprijatnih i ponesite je sa sobom na sledeći pregled

  • 0

Mnogi ljudi podriguju, neki to rade namerno, a kod nekih do toga dolazi sasvim slučajno. Šta god mislili o podrigivanju, zdravstveno to nikako nije dobra stvar. Ako vaše podrigivanje dolazi sa nekim od ovih simptoma, onda je krajnje vreme da posetite svog lekara.

Kim Kardašijan je napoznatija po svojoj guzi, a ovo su vežbe koje radi da bi izgledala tako bujno (VIDEO)

Do podrigivanja može doći zbog gutanja vazduha. Aerofazija (gutanje vazduha) ne znači odmah da ste bolesni, to je stvar koju možete promeniti usvajanjem drugačijih navika tokom jela. Međutim, postoje trenuci kada ponavljajuće podrigivanje može značiti ozbiljniji problem, pogotovo kada se to dešava povezano sa drugim simptomima.

6 znakova da vaše prekomerno podrigivanje možda i nije tako normalno:

1. Iznenada počinjete da povraćate

Ako je vaše podrigivanje praćeno naglim povraćanjem, to je veliki znak da nešto nije u redu i da bi trebalo da posetite lekara.

- Ako vam je stomak naduven i boli vas, to može značiti da imate blokadu ili opstrukciju creva. U tom slučaju morate odmah da odete u hitnu pomoć. To bi takođe moglo biti znak stomačnog gripa, infekcije ili čak raka.- objašnjava dr De Latour.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Ako je vaše podrigivanje praćeno naglim povraćanjem možda imate opstrukciju creva

2. Osećate veliku nadutost

Zbog gutanja previše vazduha može doći do nadimanja stomaka, ali ako ste jako naduveni i boli vas stomak, to može biti još jedan simptom opstrukcije rada creva. Ako vas normalne metode ne oslobađaju tog osećaja ili ako počnete da povraćate, morate odmah otići kod lekara. Podrigivanje nije uvek ozbiljno, ali se može dogoditi kao znak da imate sindrom iritabilnog creva i netoleranciju laktoze.

3. Osećate oštar bol u rebrima

Oštar bol u rebrima je stanje u kom se stomak nadima ka jednjaku i može izazvati uzastopno podrigivanje. Ovo stanje nije opasno, ali je jako neprijatno i dosadno.  Takođe postoji opasnost da će kila ostati "zadavljena" kada hernija smanji snabdevanje krvi do ostatka abdomena.

Foto-ilustracija: Profimedia / Oštar bol u rebrima je stanje u kom se stomak nadima ka jednjaku i može izazvati uzastopno podrigivanje

4. Bol u grlu

Ako vas nakon obroka peče grlo, a usta su vam puna ukusa koji podesćaju na "želudačke kiseline" i osećate pulsirajući bol u grudima, možda imate gastroezofagealni refluks. Podrigivane je jedan od simptoma ovog refluksa.

5. Gubitak kilaže bez dijete

Gubitak kilaže brzo, zajedno sa podrigivanjem, predstavlja još jedan znak blokade creva. Međutim, ako polako gubite težinu, a da to niste to nameravali možda imate opstrukciju creva ili Kronovu bolest. Jako podrigivanje u kombinaciji sa gubitkom težine može biti i znak raka želudca.

6. Vaš unutrašnji vodovod ne funkcioniše kao što bi trebalo

Ako je podrigivanje praćeno stanjima kao što je dijareja, konstipacija i gasovi, to može upućivati na neko osnovno stanje kao što je sindrom iritabilnog creva, netolerancija na laktozu ili osetljivost na hranu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Ako vas nakon obroka peče grlo možda imate gastroezofagealni refluks

(Telegraf.rs / Izvor: womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA