≫ 

Evo zašto vas bole usta kada pojedete ananas - a nije u pitanju alergija

Kako jabuke i grejp polako izlaze iz sezone na scenu stupa slatko voće poput manga, jagoda, borovnica, lubenica i ananasa

  • 0

Kada pomislimo na leto na pamet nam odmah padne situacija u kojoj sedimo negde u hladu i grickamo ananas, ali kod nekih od nas se javlja neprijatan osećaj osetljivosti.

Naučnici tvrde da ova biljka zaustavlja hrkanje! Može da se kupi u Srbiji i košta manje od 1.000 dinara

Postoji razlog zašto vas boli jezik ili usta nakon što ste pojeli ananas, a on je pomalo jeziv. Mnogi misle da je taj osećaj osetljivosti uzrokovan alergijom na ananas, ali to nije uvek istina. Alergija na ananas nije česta pojava, a uzrokuje osip, gubitak daha, vrtoglavicu, grčeve u stomaku ili oticanje usta grla i jezika.

Omiljeno voće mnogih od nas ima jedan jako bizaran sastojak u sebi Foto: Pixabay.com

Osećaj osetljivosti koji se javlja kod mnogih od nas nakon što smo pojeli ananas, nije alegrija već dokaz da nešto iz ananasa zapravo utiče na vaša usta. Ananas sadrži nešto što se naziva bromelan. Bromelan se najčešće koristi za omekšavanje mesa jer omekšava proteine. Ukoliko osećate povećanu osetljivost u ustima, možda je to zbog delovanja ananasa na proteine u vašim ustima, jer se varenje ananasa započinje u vašim ustima. To definitivno nije prijatna reakcija koju je lepo zamisliti ili osetiti.

Razlog zašto imate ovaj osećaj samo u ustima, a ne u stomaku je taj što se u stomaku bromelan lako razlaže. Vaša usta to ne mogu, a reakcija može da vodi do povećane osetljivosti i otoka. Ali, ukoliko je samo ovaj osećaj prisutan to ne znači da trebate da izbacite ananas iz ishrane. Ovaj efekat možete da smanjite ukoliko jedete kuvani ili konzervirani ananas.

Koristite ananas sa velikim oprezom Foto: Flickr/Foodmoods

Na internetu se može naći i trik da oljušteni ananas potpite u slanu vodu koja će smanjiti kiselost i učiniti bromelan manje jakim. Bromelan može da se koristi i kao suplement koji se boru protiv upalnih procesa u telu. Nemojte ga uzimati zdravo za gotovo, jer može da deluje u kombinaciji sa nekim lekovima, antidepresivima i lekovima protiv nesanice.

VIDEO Psi jedu sa gazdaricom u krevetu:

(Telegraf.rs/bustle.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA