≫ 

Hali Beri tvrdi da joj je posebna dijeta pomogla da se reši dijabetesa

Popularna Keto dijeta je odlična za gubitak suvišnih kilograma, ali koliko je ona dobra za dijabetičare?

  • 4

Nije tajna da glumica Hali Beri izgleda savršeno iako ima 51 godinu, a od 22. godine se bori sa dijabetesom jer joj je konstatovan dijabetes tipa 1.

Velika pomoć za dijabetes tip 2: Dodavanjem ovog jeftinog povrća u ishranu smanjujete nivo šećera u krvi

2007. godine se "skinula" sa insulina tako što je izbalansirala svoju ishranu i način života i sada j eu kategoriji dijabetesa tipa 2. Ovo je naišlo na sumnju javnosti i lekara jer se dijabetes tipa 1 ne leči i odustajanje od insulina prosto nije opcija.

Insulin je obavezan kod dijabetesa Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Ona je u ovoj godini postala jedan od zagovornika keto dijete za koju kaže da joj je pomogla da utiče na dijabetes posle nekoliko godina.

- Mislim da je ovaj način ishrane zaslužan za usporavanje procesa starenja. Ono što keto dijeta donosi jeste gubitak kilograma, kontrolu apetita, više energije i mentalne snage. Ako ste kao ja, vrlo verovatno da možete da preokrenete vaš dijabetes tipa 2, bićete fizički izdržljiviji, imaćete lepšu kožu i manje akni, napisala je glumica na svom Instagram profilu.

Објава коју дели Halle Berry (@halleberry) дана

Zbog toga što se ugljeni hidrati pretvaraju u šećere kada se svare, visoko masna ishrana sa manje ugljenih hidrata tera telo da razlaže i sagoreva masti kao izvor energije. Kod dijabetičara ovakva ishrana pomaže u poboljšanju glikemijske kontrole i smanjuje potrebu za insulinom.

Ukoliko ste dijabetičar postoji izvestan rizik koji morate imati na umu pre nego započnete sa dijetom i to:

- dijabetičarska ketokiselost koja može da bude fatalna i može da se desi kada dijabetičari počnu da proizvode veliki broj ketona, kada telo ne prima dovoljnu količinu insulina kako bi šereć pretvorili u energiju, a rizik je veći kod obolelih od dijabetesa tipa 1;

- brzo izbacivanje uglenjih hidrata iz ishrane može da ima negativne efekte, pa umesto toga smanjite ih na minimum;

Iako loši za našu liniju, njihovo preterano i naglo izbacivanje izaziva šok u telu Foto: Pixabay.com

- verovatno uzimate mnogo veću količinu ugljenih hidrata nego što možete da zamislite, jer tek sa kontrolom ishrane postajemo svesni koliko čega zapravo jedemo u toku dana.

Pored navedenog postoji rizik od keto gripa, dehidratacije i zatvora. Ovaj način ishrane nije preporučljiv na duge staze, a pre nego krenete sa dijetom obavezno se konsultujte sa lekarom koji je upoznat sa vašom istorijom bolesti.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/www.prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA