≫ 

5 najčešćih povreda u teretani i kako da ih sprečite

Konačno ste se naterali da krenete u teretanu, ali imajte na umu da su povrede veoma česta pojava

  • 0

Vaš cilj je da izgradite mišiće i ojačate telo ne da se povredite, ali povrede se nažalost dešavaju veoma često ukoliko ne radimo vežbe onako kako treba i nismo dovoljno oprezni.

Sudaraju se, padaju, teturaju: Pašćete na dupe od smeha kad vidite najjače bodibildere sveta na času joge (VIDEO)

Većina povreda u teretani može da se spreči. Ovo su 6 najčešćih povreda i kako da ih izbegnete.

Istegnuće leđa

Tokom vežbanja važno je da vam leđa budu zaštićena. Foto: Telegraf

Istezanje mišića leđa može da se desi iz mnogo razloga i namnogo načina. Najčešće se dešava zbog neadekvatne poze u vežbanju, prevelikog tereta koji se podiže, prevelikog broja serija jedne te iste vežbe ili uvijanje koje ne prija vašim mišićima. Kako biste izbegli ovu povredu ojačajte mišiće vaših leđa. Popravite držanje tela i izbegavajte da se savijate kada podižete neki teret.

Istezanje tetiva

Ovde je reč o istezanju zadnjih mišića butina, a dešava se kada se mišići istežu brzo. Oporavak traje relativno kratko i to 2 do 6 nedelja, a kako biste izbegli ovakvu povredu neophodno je da se pre treninga dobro zagrejete.

Istegnuće prepona

Istegnuće prepona može da bude veoma bolno. Foto: Pixabay.com

Veliki broj mišića u ovoj regiji može da vam zadaje probleme. Tu su kuk, karlica, čak i neki stomačni mišići koji mogu da dovedu do povrede. Kako biste to izbegli neophodno je da se pre vežbanja dobro zagrejete. Ukoliko osetite umor u ovim mišićima onda je vreme da ih malo odmorite.

Istezanje mišića rotatora

Ovi mišići nam pomažu da pomeramo ramena u svim prirodnim pokretima. Ovi mišići su najvažniji kod sportista koji se bave tenisom, pa ih naporni treninzi mogu oštetiti. Koristite masaže i kreme protiv upala ako vas ovi mišići bole. Kako biste sprečili povredu koristite trake koje će vam zaštititi ove mišiće.

Teniski lakat

Teniski lakat nije rezervisan samo za tenisere. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ova povreda podrazumeva povredu ili oštećenje mišića i tetiva prilikom istezanja ruke. Do povrede dolazi ponavljanjem neke aktivnosti koja vam ne prija, a javlja se i kod onih koji igraju golf. Najčešće se kao terapija preporučuje odmor i mirovanje, ali ukoliko simptomi potraju duže od 6 nedelja obavezno se javite lekaru.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA